IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящите се на борсата израелски стартъпи не са продали и продукт

Израелската технологична стартъп сцена кара инвеститорите да са все по-предпазливи

20:32 | 18.01.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В момента Шрем помага на други израелски стартъпи да се справят със своите обратни сливания. През юли Emerald Medical Applications, която създава устройство, което фотографира кожата, за да открива знаци за рак, осъществи обратно сливане с американската 4sight.

Въпреки че успехът на Nano Dimensions вдъхновява онези, които я копират, инвеститорите трябва да бъдат внимателни. Ранното финансиране е рисков бизнес, а пътят на Nano Dimensions към публичния пазар не е обичайно, коментира Шай Харел, професор в Еврейския университет в Йерусалим. По думите му фондовата борса в Тел Авив е направила проучване, което показва, че компаниите, които са станали публични посредством обратни сливания, използвайки фиктивни фирми, не генерират значителна стойност за инвеститорите. От борсата отказват да коментират въпроса.

Резултатите от работата на младите компании, които стават публични, не са добри. IPO-тата на американските компании с по-малко от 10 млн. приходи губят подкрепата на своите поддръжници след първите три години, сочат данни, събрани от Джей Ритър, професор по финанси в Университета на Флорида. Обратните сливания не са включени в тези данни.

Но Шрем твърди, че неговата биография помага за привличането на инвеститори. Той помогна за изграждането на Clal Insurance, подразделение на един от най-големите израелски конгломерати. Освен това е съосновател на инвестиционната къща Dovrat Shrem Investments. В най-добрите си години той управлява по 2 млрд. шекела (509 млн. долара) в активи, сочи статия от 2010 г. в израелския бизнес вестник Marker.

Шрем прави няколко лоши залози в недвижими имоти в Източна Европа - грешка, която се влошава по време на финансовата криза през 2008 г. и от която твърди, че е научил много.

В най-новата си роля - на магьосник в сферата на обратните сливания, Шрем се съгласи да излезе от бизнеса с пенсионни фондове, който описва като скучен. Nano Dimensions привлича интереса на американски инвеститори, които искат да излязат на печалба, но и от израелци, които искат да заложат на технологиите, твърди Шрем.

“Никой от израелците не продава. Онези, които купиха акции, наистина искат да останат”, посочва той. “Те ми вярват”.

Nano Dimensions прави 3D принтирането привлекателно за част от инвеститорите, докато други започват да губят надежда. Акциите на Stratasys поевтиняха значително, тъй като много инвеститори смятат, че 3D принтерите няма да влязат във всеки дом и да направят революция в производството за една нощ, коментира Браян Дрейб, анализатор в William Blair &  Co.

Дрод твърди, че Nano Dimensions се цели към клиенти, макар че все още няма такива, които са от сферата на отбраната и електрониката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 8 години
Хахаха, още един пример за безумията на борсата, компания без клиенти и без продукт е с покачващи се акции. Кога най после хората ще разберат че надеждата е добра за за закуска и лоша за вечеря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Обратна работа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
564 долара РЗП не е скромна сума, а чист грабеж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
С три де принтер китайци строят къща на 2 етажа за 3 часа (видео) - http://delo.bg/world/kitaytsi-stroyat-kashta-na-2-etazha-za-3-tchasa-video/, а сумата на квадратен метър е скромните 564 долара, доста под стандартните в строителния бранш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 8 години
това просто и ясно описва валлстреет. надути борси, обедняваща средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Това е пълно малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още