IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящите се на борсата израелски стартъпи не са продали и продукт

Израелската технологична стартъп сцена кара инвеститорите да са все по-предпазливи

20:32 | 18.01.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заемайки малко пространство на втория етаж в същия офис парк като гиганта в 3D принтирането Stratasys, малък изрелски стартъп се опитва да продаде на инвеститорите бъдеще, в което физическите обекти се материализират с натискането на един бутон. Nano Dimensions не е никак близо до постигането на тази цел, но по някакъв начин се оказва технологичната компания, чиито акции се представят най-добре в Израел през 2015 г., коментира Bloomberg.

Въпреки че Stratasys е загубила близо три четвърти от стойността си миналата година, книжата на много по-малката компания Nano Dimensions поскъпват с 261%. Това не е никак лошо за компания, която няма клиенти, нито пък приходи.

Този малък магазин за 3D принтери, с 44 служители и пазарна капитализация от 193 млн. шекела (49 млн. долара) се превърна в източник на надежда за израелските предприемачи, които не успяват да си осигурят рисков капитал. Това се случва, тъй като Nano Dimensions предприе необичаен подход към набирането на 18 млн. долара и стана публична компания, като същевременно успя да избегне бавния и скъп процес на първично публично предлагане.

Nano Dimensions откри свой път към фондовата борса в Тел Авив, използвайки т.нар. обратно сливане. То предполага, че една частна компания поглъща една публична, прескачайки формалностите на IPO-то.

“Ние продаваме акции като всяка друга публична компания”, твърди Амит Дрор, главен изпълнителен директор на Nano Dimensions.

Обратните сливания се случват от десетилетия, често с не много чисти намерения. Те станаха известни със скандалните схеми на Вълка от Уолстрийт. Наскоро пък група китайски компании използваха механизма в САЩ, а след това бяха съдени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси за счетоводни измами.

Обратните сливания са рядкост. От началото на 2014 г. досега в Израел има 11 такива според фондовата борса в Тел Авив. Същевременно технологичните първични публични предлагания също станаха редки. Само 26 израелски технологични компании са станали публични през този период според доклад на PricewaterhouseCoopers.

Рисков капитал не липсва. От 2014 г. насам повече от 1100 израелски технологични компании са набрали поне 6,6 млрд. долара, сочат данни на IVC Research Center в Тел Авив. И все пак мнозина се оплакват, че няма достатъчно пари.

Дрор твърди, че е прекарал два месеца в срещи с частни инвеститори, докато се опитвал да тласне нагоре Nano Dimensions. След като не получава привлекателни предложения, той се обръща към Итхак Шрем, 68-годишен финансист, познат на много израелци, тъй като техните пенсионни фондове носят неговото име.

Шрем поема поста председател на Nano Dimensions и ръководи обратното сливане на стартъпа през следващите шест месеца. Компанията завършва процеса през август 2014 г., набирайки 1,5 млн. долара. Това е достатъчно, за да финансира развитието на първи прототип на 3D принтера на Nano Dimensions.

Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 8 години
Хахаха, още един пример за безумията на борсата, компания без клиенти и без продукт е с покачващи се акции. Кога най после хората ще разберат че надеждата е добра за за закуска и лоша за вечеря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Обратна работа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
564 долара РЗП не е скромна сума, а чист грабеж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
С три де принтер китайци строят къща на 2 етажа за 3 часа (видео) - http://delo.bg/world/kitaytsi-stroyat-kashta-na-2-etazha-za-3-tchasa-video/, а сумата на квадратен метър е скромните 564 долара, доста под стандартните в строителния бранш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 8 години
това просто и ясно описва валлстреет. надути борси, обедняваща средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Това е пълно малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още