IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как точно ще се случи експанзията на Netflix?

Компанията и интернет доставчиците ще трябва да се справят с огромния трафик на данни

08:45 | 11.01.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Netflix Facebook page</em></p>

Снимка: Netflix Facebook page

Това е много вероятен ход на фона на последните решения на компанията, въпреки че това е най-голямата подобна експанзия до момента. Според Дан Дийт, който помага за следенето на интернет трафика в Sandvine, първоначалното въздействие на тази експанзия няма е толкова голямо, колкото изглежда, защото голяма част от страните са част от развиващия се свят. Да, Netflix разширява дейността си в почти всички страни освен Китай, в това число Южна Корея, България, Полща, Индия и Турция. Но в много от държавите техническата и финансовата инфраструктура не е задължително да позволяват ходът да натежи на услугата. И поне засега от раменете на Netflix отпада голям товар.

“Очаквам Netflix да се развива по-бавно на част от тези нови пазари”, посочва Дийт. По думите му много голяма част от потребителите няма да могат лесно да си плащат за стрийминга, защото нямат кредитни карти например. А много други ще тестват на по-късен етап услугата, защото имат интернет единствено на телефоните си.

Според Дийт Netflix вероятно ще предизвика голяма част от трафика на данни в повечето от тези страни, а това ще наложи по-скоро технологична експанзия. През годините компанията се е занимавала именно с този огромен трафик и е инвестирала в собствена мрежа за доставка на съдържание (CDN) - мрежа от компютри на Netflix, разположена при местните доставчици на интернет. Тя не прави нищо друго, освен да предоставя видео до потребителите.

Преди да обяви решението за експанзията си по време на Consumer Electronics Show в Лас Вегас, главният изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс показа CDN картата на Netflix, известна като Open Connect. Според нея фирмата доставя видео в повече от 60 страни, а всеки ден се извършва стрийминг на съдържание от 125 млн. часа в Северна и Южна Америка, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Ако съдим по картата на Хейстингс, изглежда компанията ще има CDN в Азия и Югоизточна Африка. Netflix не е отговорила на запитването на коментар по въпроса. Но това не покрива всички региони, в които тя тъкмо се намести. Дори и голям брой хора да започнат да ползват видео услугата в някоя от новите страни, компанията може да предоставя видео отдалеч, използвайки мрежи посредници, които са предназначени за прехвърлянето на огромен трафик.

Управлявани от компании като Level 3 и Cogent, посредническите мрежи могат да работят доста добре. Проблемът е, че това може да струва доста на Netflix. Същевременно може да натежи доста на местните интернет доставчици, които трябва да прехвърлят видеото от тези транзитни мрежи към домовете на потребителите. Ако това се окаже прекалено тежко, доставчиците могат да инсталиран CDN машините на Netflix. Това ще намали както техните разходи, така и тези на самата компания. По този начин Netflix ще може да предоставя съдържанието по-евтино.

Хейстингс отбеляза точка, разкривайки, че подарява машините на интернет доставчиците. Но Дийт твърди, че доставчиците понасят разходите за работата и не всички са готови да приемат.

“Те могат да ви дадат кутията. Но тя ви струва енергия и пространство”, допълва той.

Част от доставчиците твърдят, че Netflix трябва да им плаща, за да доставят цялото това видео съдържание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Не споря пич, просто изказвах моето мнение и предпочитание ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 1
hex
преди 8 години
Запитай се колко от познатите ти ако им спреш картината и оставиш само звука ще схванат диалога? Айде сега си представи един по-широк кръг роднини и познати и може накрая да провидиш твърдото ядро потребители на продукта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 3
d333
преди 8 години
"Поредната компанийка", исках да напиша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
d333
преди 8 години
Предната компанийка, зад която стои американското правителство и с която се опитват да налагат на хората по света кое е "правилното" за гледане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
9876
преди 8 години
Според мен цената ще падне, като видят, че нямат много абонати в България. Цената за повечето неща се слага много често по-висока за де може да се правят промоции.И аз съм доволен от стрийминга. Всичко върви идеално въпреки, че съм на най-бързия нет гледам нд 1080
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
пасъм
преди 8 години
Все още съдържанието за България се различава от оригиналът. Като ги изравнят може и да имат повече успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Аз поне за момента съм много доволен. Качеството е перфектно, няма нито забавяне, нито насичане. Има малко какво де се желае по съдържанието, но с времето се надявам да се подобри. Липсата на български субтитри за мен е даже плюс- усещането да слушаш оригиналния език, на който е заснет филма по ми харесва.Да не казам, и че често преводите на български на някои реплики е меко казано абсурден.Цената ще е основен проблем за много от потребителите тук. 10 евро за 2 устроиства в HD си е много за нашия пазар и сравнително малко хора биха си го позволили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 1
hex
преди 8 години
У нас докато не пуснат съдържанието със субтитри ще имат само непостоянен и временен успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още