IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Amazon засенчва акциите на Apple

Онлайн търговецът е много по-малко зависим от световния икономически растеж

16:13 | 09.09.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През миналата година всяка една неизвършена инвестиция в акции на Apple беше най-голямата грешка, която специализираните в американските акции инвеститори биха могли да направят. През тази година акциите на интернет търговеца на дребно Amazon поеха тази роля, пише в свой анализ Bloomberg.

От началото на годината досега те отчитат ръст от 67 процента на стойността си, като по този начин най-силно компенсират слабостта на Standard & P 500. При това акциите на Amazon се облагодетелстват от проблемите на миналогодишния победител Apple, а също и от факта, че те се считат за „сигурно убежище“ в момент, в който инвеститорите не искат да имат нищо общо с развиващите се пазари. Amazon постига 57 процента от приходите от продажбите си в Северна Америка и следователно зависи в по-малка степен спрямо други компании от световния растеж. 

„Нервни инвеститори възнамеряват да изтеглят парите си от Apple, и тъй като не им хрумва нищо ново, се отправят към Amazon", казва Хю Грийвис, фонд мениджър в Miton Group в Лондон. „Хедж фонд мениджъри, които считат S&P 500 за база за сравнение, смятат, че те трябва да притежават тези акции, за да не рискуват в дългосрочен план по-лошо представяне на бенчмарка".

S&P удвои стойността си за последните шест години. В продължение на пет години Apple бе основният двигател на растежа за индекса. Междувременно обаче акциите загубиха по-голямата част от своята печалба през тази година и записват сега скромен ръст от около 1,8%. Към това следва да се добавят и огромните загуби в стойността на енергийни концерни като Exxon Mobil и Chevron, които са допринесли с 18 процента за спада на S&P 500. Като цяло индексът се класира на задните позиции в класация на 24-те най-големи международни индекси на индустриализираните страни.

Сред инвестиционните фондове, които измерват развитието на своите активи спрямо S&P 500 и управляват най-малко 500 млн. долара, онези, които надценяват Amazon, тоест имат в портфейла си по-висок дял от акциите на компанията, отколкото отговаря теглото им в индекса от 1,1%, отчитат средностатистически спад от 2,2% за тази година. За разлика от тях онези, които държат по-малко акции на Amazon в портфейла си, отколкото отговаря теглото им в индекса, записват средна загуба от 4,5%.

Последните тримесечни отчети направиха книжата на Amazon по-скъпи в сравнение с нейните интернет конкуренти. В момента съотношението курс на акциите - печалба преди лихви, данъци и амортизации (съотношение курс – EBITDA) възлиза на 1:71. Въпреки това над 80% от запитаните от Bloomberg анализатори препоръчват покупка на акциите на Amazon. След като през юли концернът изненадващо представи печалба за тримесечието, курсът скочи само за месец с 24 на сто, докато за същото време S&P нарасна само с 2 на сто.

За разлика от представянето на Amazon, опасенията за търсенето на iPhone в Китай хвърлиха сенки над акциите на Apple. От пика, отчетен на 20 юли, досега книжата са изгубили 15 на сто от стойността си.

И по отношение на прогнозите за печалба и приходи Amazon е по-напред от конкурента си. Докато анализаторите очакват от Apple ръст на печалбата от 42 на сто за текущата година и от 7% за 2016 г., за Amazon очакванията са за утрояване на печалбата. Приходите на онлайн търговеца през 2016 г. се очаква да скочат с 19%, почти четирикратно повече от очаквания ръст при Apple.

Очаква се по-късно в сряда изпълнителният директор на Apple Тим Кук да представи в Сан Франциско нови модели на iPhone. Дори и Apple да представи и други продукти и услуги, все още концернът е силно зависим от успеха на своя смартфон.

„Дърветата не растат до небето“, коментира Жак Порта, фонд мениджър в Ofi Gestion Privée в Париж, имайки предвид, че рано или късно инвеститорите трябва да продават акциите си, защото ръстът ще се ограничава. „След феноменалното представяне бе ясно, че за Apple ще е трудно да задържи този тренд. Amazon е по-малко зависим от световната икономика, но трябва да покаже на инвеститорите, че може да продължи да повишава печалбата си“, заключава той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
БалканКар или Балкан Стар :):) щото първите според теб още 80-те са задминали Даймлер :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Амазон са лидер в облачните услуги .... ама като Айфон фенове няма как да сте запознати с високите технологии :):)Иначе много ясно че Амазон като компания има по добро бъдеще от Епъл. След като умря Джобс, пътя на Епъл е единствен. Ще бъде завзета от мениджъри-бюрократи и след 10-15 години ще почнат първите проблеми .... каквото се случи с ХП, ИБМ ... и тнт.... иновациите свършват след като си замине основателя, човека който е имал визия за нещата и заради който въпросната компания е станала лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
по-зле...тия дето все пак имат някакво участие в реалната икономика падат, тия, дето са просто търговци-скачат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Това е като все едно Балкан Стар да засенчи Даймлер! Нещата очевидно отиват у киреча по всички вектори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 8 години
Ябълките няма да загният!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още