IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Google решава какво "да забрави"?

Спорното решение на съда накара технологичната компания да се сблъска с много сериозен проблем - кое съдържание да остане в мрежата и кое не

13:59 | 31.05.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google премахва резултати от европейски домейни като Google.fr или Google.co.uk, но не и от Google.com, въпреки че той е достъпен в Европа. Това прави намирането на резултати, изтрити от другите домейни, твърде лесно през .com, което накара регулаторите да излязат със становище, че правеното от Google не отива достатъчно далеч.

Основаната през 1998 г. компания, която описва мисията си като организатор на информацията в света, е разработила известни критерии за това кога да премахва резултати от търсенето. Обществените личности получават по-малко свобода за действие в подобни случаи. Престъпленията, които са били извършени много отдавна, а в последствие са заличени от регистрите за съдимост, също е по-вероятно да бъдат изтрити от домейните.

Исканията, повечето от които са подадени през специално създадената от Google платформа, първо отиват при голям екип от адвокати, помощници и инженери, които решават лесните случаи, разкрива Флайшър. Google има десетки служители, които работят по исканията, най-вече в европейската централа на компанията в Дъблин.

Екипите разгледат всеки отделен случаи, а след това гласуват. Флайшър твърди, че наскоро служителите са обсъдили особено сложен случай. Германски гражданин е осъден в САЩ за сексуално престъпление, извършено, когато той е бил на 16 години, а жертвата му е с 2 години по-малка от него. В САЩ името му е публикувано, но съгласно германските закони името му не е обявено, защото е бил непълнолетен. Решението на Google било да премахне линка.

“Обикновено има голямо мнозинство в полза на едно решение или на друго”, коментира Флайшър. “Но има и случаи, в които сме силно разединени”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
HighSpirited
преди 9 години
По рано, по лесно намирах интересни неща в нета с гугъл.Последните няколко години излизат резултати, на сайтове който работят за тях най отпред и това е нормално все пак те не са благотворителна организация.Всичко е направено с цел печелене на пари, която и търсачка да е резултата ще е същият.Освен ако не стане патено търсенето и клиента да определя правилата.Иначе така ще излизат резултатите,най отпред това което от гугъл смятат за интересно , не това което вас ви интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 9 години
Повечето от резултатите , които Гугъл показва/ генерира при търсене са неадекватни. Проблемът е в това, че не е наличен критерий за установяване на гяхната неадекватност. Така например преобладаващата част от потребителите вярват, че първият резултат,който се визуализира при търсене отговаря най- точно на зададените от тях критерии. Последното, от своя страна, е единствено предубеждение, тъй като твърде рядко някой би се опитал да направи разследване/проучване дали това е действително най-добрият продукт на пазара.Моето наблюдение по отношение на стоките и услугите, предлагани чрез Гугъл е не само , че не са най- добрите стоки и услуги на пазара, а са твърде надценени и винаги резултатите на първите страници при търсения са поне с 20% по-високи от тези, които биха могли да бъдат намерени на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още