IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна Европа и съпротивата ѝ срещу свободата в интернет

Страните от региона имат невероятни възможности за създаването на отворени онлайн общности, но продължават да потискат свободата на изразяване, сочи анализ

09:37 | 15.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

В това отношение прозрачността в Централна Европа трябва да се увеличи. Действащото в момента законодателство е достатъчно неясно, за да позволи на властите да ограничават свободата на словото, позовавайки се на неща като търговска тайна или опасения за поверителността на данните.

Унгария е страната от този регион, която се представя най-зле. През 2010 г. нейното дясно правителство прие медийно законодателство, което изисква всички новинарски организации да се регистрират и посочва, че всички статии и репортажи трябва да бъдат „балансирани“ и „от значение за гражданите на Унгария“. Освен това те трябва да уважават човешкото достойнство. Но също така законът отслабва защитата на журналистическите източници. Предвидени са и санкции за нарушаване на правилата, включително глоби и спиране на издания.

Европейската комисия, Съветът на Европа и регулаторите са единодушни в критиките си към законопроектите, но унгарското правителство продължава да не се вслушва в думите им. Новият Наказателен кодекс оставя „вратички“ за злоупотреба с власт, включително възможност за филтриране на онлайн съдържание. Миналата есен правителството се опита да въведе „данък интернет“ в размер на 0,50 евро за гигабайт, еквивалент на който би бил данък върху четенето на книга. След като повече от 100 хил. души излязоха на протест в Будапеща, предложението беше оттеглено, поне засега.

Бившите комунистически страни имат уникалната възможност да станат световни лидери в областта на свободата на интернет. На срещата на върха на Международния съюз по далекосъобщенията, която се проведе в Дубай през декември 2012 г., Михаил Бони, бившият полски министър на администрацията и цифровизацията, изигра важна роля в блокирането на усилията за въвеждане на правителствен контрол върху използването на интернет. Същевременно Министерството на външните работи на Полша не прави нищо, за да превърне интернет свободата в приоритет. За разлика от Чехия, Полша все още не се е присъединила към Коалицията за онлайн свобода.

Преди две десетилетия хората от Централна Европа въстанаха, за свалят потайните авторитарни правителства. Днес бившите комунистически страни от региона постигат значителен напредък. Но им предстои още много работа. Един добър начин да започнат да действат в тази посока е да влязат в битката за свободата в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още