IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Apple да достигне това, което никоя друга компания не е правила?

Пазарната капитализация от 1 трлн. долара изглежда все по-реална

14:48 | 30.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обратно изкупуване на акции

Именно за тези големи компании е трудно да се справят с предизвикателството да накарат пазарната си капитализация да расте. Защо? Обратното изкупуване на акции отне голяма част от собствения им капитал. Въпреки че подобни ходове правят съществуващите акции по-ценни, това си остава предизвикателство. Като се има предвид, че Apple е похарчила 70 млрд. долара за обратно изкупуване на акции през последните няколко години, резултатите, свързани с пазарната ѝ капитализация, са още по-впечатляващи. Загадката се крие в простата математика. Важно е да се знае, че Apple е изкупила голяма част от акциите си на по-ниски цени, отколкото те се търгуват днес.

Инвеститорите

Същевременно Apple все още е в немилост по отношение на институционалните инвеститори. Компанията представлява 3,8% от S&P 500 по пазарна капитализация. IBM, HP и Oracle пък са „прекалено обичани“ в сравнение с Apple, въпреки че имат относително съмнително бъдеще.

1 трлн. долара

За да стигне до очакваните 1 трлн. долара, Apple трябва да отбележи бум с 47% спрямо сегашната цена на акциите. Разликата между днес и границата от 1 трлн. долара показва защо в миналото е било толкова трудно. В действителност инвеститорите смятаха, че до това ниво могат да достигнат Cisco и Vodafone. Днес разумните хора все още твърдят, че на това са способни Micorosft, Google, както и Alibaba. Разбира се, никой от тези играчи не се доближава дори до Apple и тя е единствената компания, която има шансовете да постигне този успех в близко бъдеще.

Експанзия

Най-голямото предизвикателство е, че когато се покачва пазарната капитализация, са нужни повече пари, за да я подкрепят. Ако акциите на Apple в момента бяха с 30% по-скъпи, щеше да е необходимо вливането на 190 млрд. долара, за да се поддържа същия процент на печалбата. Огромният обем на необходимите капиталови потоци е бил гигантска пречка пред достигането на подобна пазарна капитализация в миналото.

Това, което може да помогне на Apple, е в началото на тази година да пусне нов продукт, какъвто ще бъде Apple Watch. Наскоро компанията представи и Apple Pay, а през 2015 г. може да очакваме и още нещо ново от нея, което инвеститорите да възприемат като голяма възможност в бъдеще.

Ако всичко се подреди, този път нещата ще бъдат различни. Ако ли не, пътят на Apple към пазарна капитализация в размер на 1 трлн. долара ще бъде изпълнен с препятствия, с които тя постепенно ще трябва да се справи. Независимо дали ще бъде забавянето на пазара или на самата нея, най-вероятно все нещо ще се появи на пътя ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още