IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безценният манифест на Google

В борсовия си проспект отпреди 10 години компанията очертава бъдещия си път

14:26 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тогавашният изпълнителен директор Ерик Шмид (вляво), заедно с основателите Сергей Брин и Лари Пейдж.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тогавашният изпълнителен директор Ерик Шмид (вляво), заедно с основателите Сергей Брин и Лари Пейдж. Снимка: Ройтерс

Да вземем за пример следния пасаж, без да обръщаме засега внимание на всичко, което се е случило по-късно: 

„Ние няма да се крием от високорискови и перспективни проекти поради краткосрочния натиск за печалба. Някои от нашите предишни залози се увенчаха с успех. Други не. Тъй като ние считаме такива проекти за ключ към успеха, ще продължим да ги следваме. [...] Никой не трябва да бъде изненадан, ако се опитаме да навлезем дори и в области, които изглеждат чисто спекулативни и може би дори странни. Тъй като съотношението на приходите към рисковете продължава да расте, ние трябва да посягаме и към проекти извън нашия редовен бизнес - особено ако първоначалните инвестиции са ниски".

Ако се замислим колко малък е бил светът на Google все още по онова време, в ретроспекция тези думи са особено проницателни. Около 2000 служители по това време се грижат предимно за търсачката, а най-големите конкуренти са Yahoo и Microsoft. 

През 2004 г. продуктовото портфолио на Google е било все още толкова малко, че дори и функции като проверка на правописа и онлайн калкулатор се считат за важни ползи за потребителите - неща, които днес едва ли изненадват някого.

Преди десет години компанията току-що стартира своята собствена услуга за електронна поща, наречена Gmail. Смартфоните са все още в далечното бъдеще, поради което терминът "мобилен" се появява едва шест пъти в проспекта.

За да се покаже колко екзотична тема по онова време е "мобилният интернет", този израз е бил поставен дори в кавички.

Десетилетието на Google:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още