IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визията на Зукърбърг: Благосъстояние чрез интернет

Навлизането на интернет в развиващите се страни ще създаде 140 млн. работни места, показва проучване на Deloitte

12:10 | 08.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зукърбърг: Интернетът вече е в основата на нашата икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зукърбърг: Интернетът вече е в основата на нашата икономика. Снимка: Ройтерс

Според последните статистики все повече хора купуват смартфони и така получават достъп до данни. Но и за това няма никаква гаранция. В повечето страни договорите за данни струват значително повече, отколкото самият смартфон. В САЩ например един iPhone с двугодишен договор излиза около 2000 долара, от които само 500 - 600 долара са за телефона, а останалите 1500 долара – за използването на данни, пише още Зукърбърг.

„По-голямата част от приходите се използва на свой ред за осигуряването на десетките милиарди долари, които всяка година се влагат в създаването на глобалната инфраструктура за разрастването на интернет. Докато това не се случи по-ефективно, ние няма да можем да предложим на хората ползването на данни на цени, на които те ще могат да си ги позволят. И ако това не се промени, скоро ще живеем в свят, в който по-голямата част от хората, които използват смартфони, ще ги ползват офлайн и ще продължават да нямат достъп до интернет“.

Има редица проучвания за това как интернет може да бъде докаран до нови места по напълно нови начини. Някои от тези проекти включват спътници, самолети, лазери и др. Това проучване в крайна сметка ще бъде от полза при свързването на целия свят, тъй като някои хора живеят в отдалечени райони, където просто липсва инфраструктура за свързване. Но това всъщност не е проблемът за повечето хора.

„В действителност 90 процента от населението на света живеят в обсега на съществуваща безжична мрежа. За тях не трябва да се изгражда напълно нова инфраструктура. Ние само трябва да им покажем защо това е полезно и да направим мрежата достъпна за тях.

Предизвикателството за нашия бранш ще е да се разработи модел за достъп до интернет, който ще направи данните по-изгодни и ще позволи на мобилните оператори в същото време да продължат да растат и да инвестират по един устойчив начин“, пише още мениджърът.

Инициативи като Internet.org – основано от Facebook и други технологични лидери глобално партньорство, вече се грижи за решаването на този проблем. „Ние вече работим с операторите, за да предложим безплатно на бедните жители основни базисни услуги в интернет. Нашето общество вече постанови, че определени основни услуги по телефона  трябва да бъдат безплатни. Всеки трябва да може да осъществи спешно повикване, за да получи медицинска помощ или да съобщи за престъпление - дори ако телефонът няма сключен договор с мобилен оператор. В бъдеще всеки трябва да има достъп до основните услуга в интернет. И точно както основните услуги по телефона са привлекли повече купувачи, и основните услуги в интернет ще насърчат много повече хора да подпишат договор за план за данни“, пише Зукърбърг.

"Ако усилията ни се отплатят, бихме могли да предположим, че в рамките на следващото десетилетие милиарди хора ще са свързани помежду си - а това ще преобрази живота ни. Може би най-важната промяна ще бъде може би новото чувство за общност. Днес можем да чуем само гласовете и идеите на една трета от населението на света. Ние всички сме „ограбени от творчеството и потенциала на тези две трети от света, които все още не са онлайн. Ако успеем, интернетът ще бъде представителство за всеки“, убеден е още Зукърбърг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е що така с лошо сега - '*** те наистина ни мислят само благото :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
принципно съм съгласен с теб. с уговорката обаче, че не съм краен параноик, някой ден ЦРУ,ФБР -> Сената -> ЕК -> ЕП по тази верига могат да вземат репшение, че това което ти сега правиш и е редно, може да го "узаконят" като НЕредно, в името на човешкото благо. Сам разбираш, особено със всички гръмнали скандали за подслушване, че вече сме пуснали духа от бутилката и той си вилнее свободно. В името на човешкото благото, нали се сещаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
ivgor
преди 10 години
Основният стремеж на "стария Марк" е да си продава рекламите на колкото се може повече хора по света. Всички други обяснения са *** за замазване очите на хората. Те няма какво да ядат и пият ( за вода говоря), той интернет ще им докарва. Като е такъв алтруист, да им построи язовири и да им пусне вода по пустините, та да имат какво да кОпат и ядат. Да им занесе лекарства, та да не мрият кат мухи. Да им направи училища и т.н. и т.н.А той наглеца иска направо в магазините да ги вкарва. Лошото е, че не е само той. Преди време и Гуглето искаше да вкарва интернет по пустините и планините с балони. Страшни наглеци :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
До 2 Защо си мисля че не си прав Знаеш ли колко ми дреме за Ц Р У През оная ми работа След като не правя нищо нередно Пука ми Аз ти говорех за друго Но ти явно не си ме разбрал Жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
"Въпрос е на време Фейсбуук и интернет да го направи -мобилност сигурност приставки радост "Баш па Фейсбук - тоя филиал на ЦРУ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
lyusien
преди 10 години
Това ще бъде прекрасно решение -Да се свърже целия свят със интернет Но има нещо което ще донесе по-вече ползи и много по голяма производителност и благосъстояние Това е работата в къщи Идея си нямате колко много професии могат да работят в къщи без да губят огромна маса от време пътуване нерви и безмислено стояне на бюрото --счетоводители брокери дилари проектанти доставчици и още поне 100 професии които ще харчат по малко ще печелят по вече ще бъдат свободни и щастливи по вече Въпрос е на време Фейсбуук и интернет да го направи -мобилност сигурност приставки радост Въпрос е само на време Повярвайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още