IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес клиентите подкрепят завръщането на компютъра

Някои компании за пазарни проучвания очакват ръст на PC индустрията от 2015 година

17:39 | 22.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tаблетите все още не успяват да изместят персоналните компютри в офисите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Tаблетите все още не успяват да изместят персоналните компютри в офисите. Снимка: архив Ройтерс

Но всеки признак на стабилизиране на приходите се посреща от производителите на персонални компютри с облекчение. Някои компании за пазарни проучвания, включително Gartner, всъщност очакват ръст на индустрията от 2015 година. Търсенето на чипове за персонални компютри се разраства от около шест месеца, казва Марк Адамс от производителя на чипове за памет Micron. По-голямата част от ръста на продажбите е заради бизнес клиенти, които искат да разширят своите PC капацитети за съхранение. „Хората отложиха малко своите инвестиции", казва Адамс. Прогнозите за по-широк срив на PC продажбите за 2014 г. може да се окажат твърде песимистични. „Мисля, че в крайна сметка ситуацията ще изглежда по-добре".

Драматичното въздействие на таблетните устройства обаче трудно може да бъде надценено. Много потребители предпочитат да четат удобни статии на удобните за носене устройства или да гледат видеоклипове. През 2013 г. са били продадени близо 220 млн. броя по данни на IDC. С това отстоянието от около 315 млн. компютри е силно намаляло. При това таблетът все още е сравнително нов продукт – на едва около четири години.

Някои служители използват таблетите и на работното си място, особено служителите в отдел  продажби, които ги използват за презентации пред клиентите. Като цяло през миналата година според IDC само около 10 процента от всички покупки на таблети са от корпоративни клиенти. В същото време се очаква бумът на таблетите да се охлади леко. През тази година се очаква продажбите да се увеличат само с около 12 процента, казва IDC. Така нарастването ще е значително по-малко от над 50-те процента от 2013 година. Купувачите сега задържат по-дълго таблетите си и не бързат да купуват по-нов модел.

Съживяването на компютърните продажби укрили Intel. Междувременно групата вече очаква връщане към растежа през 2014 година. Преди това мениджърите са очаква стагнация в продажбите.

Несигурни обаче остават дългосрочните перспективи пред компанията. Някои наблюдатели смятат, че в решаваща степен за групата ще бъде дали ще направи пробив на пазара на чипове за смартфони и таблети. Междувременно PC бизнесът остава „дойната крава“ на компанията. През 2013 г. той бе отговорен за приходи от около 33 млрд. долара и печалба от 12 млрд. долара. Благодарение на този източник на приходи Intel може да инвестира сериозно в нови линии на бизнеса - като чиповете за преносими устройства. „PC-пазарът е подобен на автомобилния пазар“, казва анализаторът Роджър Кей от Endpoint Technologies Associates. „Той е скучен, но никога не е латентен". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
V.At.
преди 10 години
Всъщност всичко зависи от това дали ще се намери специфичен и необходим софтуер за таблетите. От друга страна те са силно притиснати от "фаблетите" които засега демонстрират къде по-приятелски ориентиран към крайния потребител софтуер. Малко са големи за носене, но има много добре развити GPS систми и с намаляването на цената за роуминг на данни, както и с развитието на облачния софтуер са реална заплаха.От друга страна всички сме свидетели на срива на т.н. нетбуци. Тях таблетите ги отвяха напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още