IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard преосмисли компютъра

В изобретението си "Машината", технологичният гигант е натъпкал революционни технологии, с които иска да се върне на голямата сцена

15:06 | 15.06.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямо предизвикателство пред инженерите е революционализирането на паметта. Компютрите работят по един и същ начин от много години насам. Когато човек иска да напише нещо в Microsoft Word например, процесорът на компютъра дава команда за копиране на програмата и документа от диска, където те се съхраняват, и да я пренесе временно в бързата памет (позната като DRAM). По този начин системата гарантира, че съответната програма ще работи бързо и безпроблемно.

Според компютърните експерти тази архитектура има основен проблем и той е, че DRAM и Flash паметите, които компютрите използват не могат да смогнат, когато нуждата от обработваема информация нарасне. Актуалните технологии при развитието на компютърната памет вече са достигнали физическия си лимит, което принуждава десетки компании да разработват техни по-ефективни заместители. “Всеки на планетата, който се вълнува от компютрите, би искал да види тази нова памет, която ще е бърза, евтина и сигурна” казва Грег Пападопулос, който работи за инвестиционната компания New Enterprise Associates. “Ако такава памет все пак се появи на пазара, то тя със сигурност ще промени компютърната архитектура фундаментално.”

HP залага, че пътят към промяната е свързан с т.нар. memristors – наночипове, които инженерите трябва да създадат в стерилна среда. Най-просто казано, наночиповете се състоят от мрежа от жички, разделени една от друга с тънък слой танталов оксид във всяка точка, на която те се пресичат. Когато по жиците бъде пуснато електричество, съпротивлението на материала се променя. По този начин компютърът, който е оборудвано с този чип, на практика запомня единици или нули в зависимост от това дали в чипа тече ток или не. Експерти казват, че по този начин празното пространство за съхранение на информация се умножава. От HP имат ресурса да произвеждат тези чипове, използвайки традиционни полупроводници, като се надяват да успеят да поберат безпрецедентно количество памет, достатъчно за съхранението на огромни база данни от снимки, файлове и друга информация – в нещо с големината на обикновен компютър.

На теория това ще лиши компютрите от нуждата да използват бавни дискове (SSD или HDD) и бърза памет (DRAM). Машината използва процесори, разположени на дънната платка в близост до въпросните наночипове. Те имат достъп до нужната информация почти мигновено. “Това е платонична форма на компютъризиране,” казва Пападопулос, бивш компютърен архитект в HP и Sun. “Искаш много памет и искаш тя винаги да е налична, за да я ползваш за съхранение на информация.”

Разработената от HP силициева фотоника също е голям пробив в технологията. HP, Intel и други компании отдавна се опитват да смалят фиброоптично оборудване, за да успеят да заменят с него доказаните медни проводници в компютърната архитектура. На теория технологията може да замени и мрежовите кабели, като по този начин свързването на много сървъри ще се улесни неимоверно.

Новата памет и мрежовите технологии изискват и нова операционна система. Повечето приложения, написани в последните 50 години са проектирани така, че да чакат за информация, тъй като прехвърлянето й от паметта към процесора на компютъра се случва бавно. Финк е възложил на инженер от екипа на HP Labs да разработи нова операционна система, която засега е известна под името Machine OS. Тя ще работи с презумпцията за мигновен достъп до постоянен запас от високоскоростна памет. Друг екип в рамките на развойния център работи по оголена версия на Linux със сходни цели, а трета инженерна група е ангажирана по версия на Android, с което от HP демонстрират амбиции за евентуално приложение на технологиите в мобилната индустрия.

Финк казва за Bloomberg Business Week, че новите проекти са оказали положително влияние върху репутацията на HP, като дори се забелязва ръст в търсенето й като работодател. “Ако искате да преосмислите компютърната архитектура, в момента ние сме единственият ви вариант,” споделя той. “Открихме хора, които имат дългогодишен опит и знаят как да доведат този проект до успешен край. В същото време търсим хора, които са необременени от традиционната компютърна архитектура, защото те мислят по-свежо,” допълва още Финк.

Засега Машината не присъства в официалните бизнес планове на HP. Финк заявява, че новият компютър може да се появи най-рано през 2017 г., но по-реалистично е да го очакваме в самия край на десетилетието. Въпреки това, анализатори съветват да приемем с известна доза скептицизъм всяка дата, тъй като HP говори за новия тип компютърна памет от години и досега не е изпълнила нито един краен срок, който е дала.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Даааа, "революционните" технологии на Хюлид Пакард ги знаем от години. Итаниума който е хем Интел, хем Риск а е толкова производителен, че вече повече няма да има други процесори щото тоя е върхът на мъхът.Супер Дома, който е толкова супер, че направо е дупер и верно струва милиони обаче кърти балкони...КО? Не.Май само в презентациите на ХП търговците са тия работи. Са.. не че бяха лоши машините ама чак па... останалите не спят момчета и девойчета от пакард :) така че.. по-уекичко го казвай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 10 години
При всички се случва и горе-долу през 5 год. са за смяна, а дали са за ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
ivancholak
преди 10 години
ми щото е прашасало и е за ***, демек при пакардите това неможе да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Странно защо в статия за Hewlett-Packard единствената снимка е на дъно на IBM...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още