IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуално момиче съблазнява педофили

Международна организация използва компютърна технология, за да изобличи сексуалните престъпници в интернет

11:40 | 11.05.14 г. 2
<p>
	<em>Снимки:</em> <em>Terre des Hommes</em></p>

Снимки: Terre des Hommes

Преди 5 години актьорите Деми Мур и Аштън Къчър основаха фондацията Thorn, която работи с технологични компании от ранга на Google, Facebook и Twitter, за да се пребори с детското порно. Една от инициативите на организацията изследва увеличащото се присъствие на такива материали в сайтовете с торенти. Изследване от 2009 г. показа, че близо 22 милиона публични интернет адреси споделят материали с детска порнография. От тях 10 милиона са сайтовете само в Щатите, казва Джули Кордуа, изпълнителен директор на Thorn. За разлика от сайтовете в TOR, торент тракерите улесняват максимално откриването на първоизточника на файла, тъй като в тях хората реално рекламират това, което се намира на техния твърд диск. Според Кордуа осветяването на такива мрежи може да помогне на полицията при издирването на хората, които стоят зад тях.

Най-лошото престъпление

“Откриваме съобщения в TOR, с които киберпрестъпниците ни се подиграват, вярвайки че са недосегаеми,” казва Троелс Йортинг, шеф на отделът за киберпрестъпления на Европол в Хага. Той поздравява Terre des Hommes за повдигането на въпроса за уебкамерите и фактът, че те се използват за сексуални престъпления, но подчертава, че много малка част от доказателствата, събрани от проекта "Суийти" могат да издържат в съда. Насилването на деца е “може би най-тежкото престъпление,” казва Йортинг. “Трябва да сме сигурни, че когато арестуваме хора, можем да докажем деянията им.”

През февруари австралийската полиция извърши първия арест с помощта на Суийти. Обвинен бе 37-годишен мъж от Брисбейн в притежание на детска порнография.

Проектът вече е разсекретен и Суийти е свалена от интернет. Той се е ръководил от склад в Амстердам, нает специално от Terre des Hommes, които облепили прозорците с черна хартия и убедили собственика на помещението, че ще снимат вътре каталог на IKEA. Всички улики са събрани и в момента се оформят обвинения към стотици сексуални престъпници. От екипа споделят, че са удивени как е възможно нормални на пръв поглед хора със семейни профилни снимки във Facebook, да изпращат съобщения със сексуален подтекст към това, което те смятат за 10-годишно момиче от Филипините.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ksarax
преди 10 години
С тази статия ефекта от това супер хитро творение се обезмисля. Кажете им всичко та да си знаят. Журналистите не трябва да получават всякаква информация, защото те не се замислят и я пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Тези нещастници - никаква милост. Кастрация ли, утрепване ли...не знам, но тези твари не трябва да се оставят на мира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още