IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли Apple да оправдае проекта iPhone 5c?

Китайците се интересуват от по-скъпия вариант на телефона, но моделът изпреварва по продажби Samsung Galaxy S4

15:00 | 30.03.14 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс


Бенджамин Робинс, който работи за базираната в Сиатъл консултантска фирма Palador, предполага, че 5c не се харчи, защото хората държат на имиджа и престижа и не биха искали да ги помислят за скъперници. Според Робинс тази формула съпътства всички продукти на Apple, просто защото ниската цена никога не е била в ДНК кода на марката.

“Това е ексклузивна компания и нейният маркетингов екип години наред работи усилено, за да ни убеди, че когато притежаваме продукт на Apple, си гарантираме ексклузивно усещане и лайфстайл,” допълва Робинс.

Компанията изглежда не разбира, че не може да седне и на двата стола едновременно. “Точно както Android базираните устройства всячески се опитват да бъдат готини, така Apple се опитва да създаде “евтин” телефон.”

Ако Робинс е прав, а изказването му е напълно правдоподобно в контекста на появилите се неофициални пазарни резултати, решението на Apple да пусне на пазара още по-базова версия на iPhone ще доведе със себе си същите слаби резултати. Ако хората избягват iPhone 5c с 16 гигабайта памет, то е изключително трудно да повярваме, че ще се въодушевят от 8-гигабайтовата му версия.

Но възможно ли е стремежът към по-високо качество да е единственият определящ покупката фактор? Няколко истории поставят тази теория под сериозен въпрос. Според изданието AppleInsider през последната четвърт на миналата година iPhone 5c е бил по-успешен от всеки други смартфон от високия клас на пазара. Същият източник съобщава, че от премиерата на модела в края на октомври до момента, Apple е пласирала 12 милиони бройки 5c. За сравнение Samsung са успели да продадат 9 милиона бройки от своя Galaxy S4, 2.3 милиона са продадените смартфони Nokia с операционна система Windows, а LG е успяла да пласира 2.3 милиона екземпляра от своя модел G2.

Добри новини идват и от основния производител на 5c в Китай – Pegatron. Компанията декларира 22% ръст в печалбата си, което до голяма степен се дължи на връзката й с Apple.

Докато публикуваме разнородни информации за пазарното представяне на iPhone 5c, можем да сме сигурни в едно. Apple не е компания, която трябва да участва на пазара на нисък клас електроника, и никога не е била. Ако ръководството се интересува единствено от цифрите, начините за увеличаване на пазарен дял са много и разнообразни. В Nokia се опитват да направят същото нещо, предлагайки линията Nokia X Line, която се оценява високо от технологичните гурута. Цената на моделите от това семейство започва от 89 евро и завършва на 109 евро.

X Line телефоните бяха представени на Световната мобилна конференция в Барселона през миналия месец. Те използват специална версия на операционната система Android, но вместо услугите на Google, използват апликации на Microsoft. Идеята е тези телефони да увеличат присъствието на Nokia на пазара, както и използването на приложения, разработени от Microsoft. Разликата с iPhone 5c е, че тези телефони реално са евтини.

Microsoft, Nokia и BlackBerry са обсебени от пазарните си дялове. И трите компании са наясно, че ако нямаш поне 10%, ще ти бъде адски трудно да привлечеш разработчици на приложения, от които пък се вълнуват клиентите. Ето защо, компании като тези се опитват да увеличат присъствието си на пазара по всякакви възможни начини. Проблемът е, че подобен модел просто не е подходящ за Apple.

Apple никога няма да пусне на пазара толкова евтин телефон. Вместо това компанията направи странен компромис със себе си и реши да представи нещо, което нито е премиум, нито е евтино. Ако калифорнийците са искали просто да увеличат продажбите си, вероятно са успели с 5c. Ако обаче са искали да заинтригуват повече китайски клиенти, ситуацията мирише на провал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още