IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на Samsung срещу Google и Apple е като пясъчна кула

„Нуждите на потребителите се променят с времето", казва Бу-Кеун Йон, съизпълнителен директор на Samsung

12:07 | 08.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Не е ясно дали неотдавнашното сближаване на Samsung с Google има нещо общо с проблемите на Samsung с Tizen.

„С Google ние имаме близки отношения и ще продължим да бъдем важен стратегически партньор и да работим заедно", сподели говорителят на Samsung. Samsung ще продължи да подкрепя няколко операционни системи, добави още той.

Междувременно Samsung силно се стреми да гарантира, че ще спечели интереса на разработчиците на приложения. Досега Samsung привлича с двете си основни предимства: пазарната си сила и със своята дебела корпоративна каза с парични резерви от 50 милиарда долара.

За да вдъхнови разработчиците на приложения да работят с Tizen, Samsung проведе през октомври в хотел в Сан Франциско първата си конференция за разработчици. Там мениджърите подчертаха колко важна е областта на софтуера за Samsung и колко силно групата ще залага на това. През ноември Samsung проведе в Сеул конференция за разработчици специално за Tizen.

В допълнение Samsung и Intel заедно финансират конкурс, в който те разпределят 4 млн. долара от наградния фонд за Tizen разработчиците на приложения. И двата индустриални гиганта Microsoft и BlackBerry преследват подобна стратегия, когато се опитаха да применят пазара с алтернативни операционни системи, но и техният успех беше ограничен.

Дори и най-дебелите парични стимули все още не са достатъчно големи, за да спечелят някои от най-големите и най-наложени разработчици - тези, които ще бъдат решаващи за успеха на Tizen и най-важното - да се интересуват за новата платформа.

Така например Samsung предлоци повече от 100 хиляди долара на умовете, които седят зад едно от най-популярните Android приложения, което е било изтеглена повече от 50 милиона пъти, твърди източник на вестника. Microsoft също се опитва да примамва специаисти с подобни високи суми.

Но компанията, която в миналото вече е работила със Samsung, отказва офертата. Досегашният опит на Samsung в сектора на софтуера показва, че Tizen едва ли ще намери публика, казва мениджър от фирмата.

"Разработчиците на софтуер се грижат единствено за броя на мобилните телефони на пазара", казва Рой Сугимура, президент на Tizen Association.

По думите му Tizen предлага към декември около 6000 приложения. В сравнение с близо един милион приложения, които предлага операционната система на Apple iOS, това е просто нищожен брой. Не е чудно, че разработчиците не са привлечени. Тяхната "нагласа затруднява Tizen да намери публика сред разработчиците, защото в момента няма потребители", казва Сугимура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още