IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковият облог на Lenovo с бизнеса със смартфони

Motorola не е сред най-известните марки, а освен това придобиването ще натежи на рентабилността на китайския концерн

12:35 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дали Lenovo ще пожъне успех далеч не е сигурно. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дали Lenovo ще пожъне успех далеч не е сигурно. Снимка: архив Ройтерс

До 2010 г. Lenovo успя да превърне бизнеса с персонални компютри на Lenovo в стабилен източник на приходи, като дори постепенно интегрираше все повече западни мениджъри в бизнес процесите. В момента петима от дванадесетте топ мениджъри на Lenovo не са китайци.

Lenovo също показа невероятна способност да увелича печалбите чрез стриктен контрол на разходите. Фирмата успя през последните години да разшири пазарния си дял, както и да увеличи печалбите си, въпреки че PC индустрията като цяло преживява най-тежкия спад в продажбите в своята история. През миналата година Lenovo измести Hewlett-Packard от лидерското място на най-голям PC производител. През тримесечието, приключило през септември миналата година, компанията отчете ръст на печалбата от 36% на годишна база до 219,70 долара.

През четвъртото тримесечие по данни на Strategy Analytics Lenovo стана четвъртия по големина производител на смартфони с пазарен дял от 4,7 на сто - след Samsung, Apple и Huawei Technologies. Компанията продава в момента устройствата си само в Китай и други развиващи се пазари. Придобиването на Motorola ще увеличи според Strategy Analytics пазарния дял на Lenovo до 6% , което го прави номер три на пазара на смартфони.

В ръста на Lenovo през последните няколко десетилетия се отразява развитието на цялата китайска електронна промишленост. Все по-често фирми използват местни продукти и услуги, вместо да подкрепят чуждите марки.

Lenovo започна развитието си през 1988 г. под името New Technology Developer Inc., малък технологичен стартъп с първоначално финансиране от само 25 000 долара от държавната Китайска академия на науките. През 1988 г. стартиращото предприятие е придобито от базирания в Хонконг Legend, а от 1994 г. насам компанията е листната на борсата.

В ранните години Legend отговаряше за продажбите на персонални компютри, произведени от чуждестранни компании, на фирми и домакинства в Китай - и дори помагаше с инсталирането на софтуер. Когато Йън се присъединява към компанията през 1988 г. като стажант, той доставя компютри с помощта на мотоциклет. През 1990 г. Legend започва да продава компютри под собственото си име и скоро след това разширява продуктовата си гама. Устройствата докосваха милиони китайци, които до този момент са имали малък контакт с технологиите. Интернет-компютърът на Legend например е бил оборудван с един прост бутон, който го свързва със световната мрежа.

През 2003 г. Legend се преуменува на Lenovo – комбинация от старото име „Le" и латинската дума за „ново“ - „novo".

Но корените на компанията са все още видими в структурата на собствеността. Китайската академия на науките все още притежава 36% от акциите на Legend Holdings Ltd, която на свой ред държи 32,5% от акциите на Lenovo и е най-големият акционер. Йън и други топ мениджъри държат 7,3% от акциите, а останалите акции са в свободно търгуеми на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още