IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернетът на бъдещето: видео съдържанието измества текста

Мобилните технологии, добавената реалност и видеата ще доминират в света на онлайн услугите през новата година

12:11 | 08.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интернетът на бъдещето: видео съдържанието измества текста

Една тенденция, която отдавна наблюдаваме в други страни по света, скоро ще стане факт и у нас: видео съдържанието ще измести текста като най-значим инструмент за представяне на новини, концепции и фирмени послания. Въпреки че все още продуцирането на видео съдържание е доста скъпо, все по-често наблюдаваме този формат както в медийните и блог сайтове, така и в социалните мрежи, презентационни сайтове, онлайн магазини и др. Появата на нови и по-достъпни технологии за създаване на видеоклипове ще засили тази тенденция през следващите месеци.

Адаптивният (responsive) дизайн през новата година ще бъде повсеместно явление. Предвид статистиките за увеличаващата се употреба на смартфони, таблети и други мобилни устройства в България, липсата на responsive дизайн или мобилна версия на дадена интернет страница вече може да се нарече най-малкото недалновидно и повечето нови уебсайтове ще бъдат съобразени с тази тенденция. Големината на телефонните дисплеи, все по-бързите мобилни връзки и все по-продуктивните телефони ще бъдат предпоставка адаптивните сайтове да се наложат за сметка на т.нар. „native“ мобилни приложения.

През тази година в уеб дизайна ще навлязат нови и интересни типографски решения. Тенденциите са към употреба на по-големи шрифтове, както и към използване на няколко различни гарнитури. Използването на уеб-шрифтове прави възможни значително по-интересни типографски решения. И през новата година обаче ще си остане проблем намирането на качествени кирилски шрифтове за уеб.

Готови ли сте за „Wearable devices“

Очакванията са през тази година да навлязат по-широко т.нар. „wearable devices“ - устройства, които се носят по ръцете, главата или дрехите. Първите „умни“ часовници и очила за добавена реалност вече са на пазара и очакванията са през тази и следващите години да видим все по-интересни устройства от този тип. Те ще дават добавена стойност в различни житейски ситуации и навици (контрол на достъпа, биометрика, разплащания, забавление и игри, образование и др.) Всички тези джаджи ще бъдат свързани с мобилни телефони или направо с интернет, което ще създаде нова пазарна ниша и интересни нови възможности за дигитален маркетинг и продажби.

През 2014 г. разплащанията през телефона (pay-through-phone) ще навлязат все по-широко в ежедневието ни, създавайки нови възможности за електронна търговия. Най-общо в момента са разпространени четири основни начина за разплащане с мобилен телефон - SMS с добавена стойност, надплащане към месечен абонамент, безконтактни транзакции посредством технологията за пренос на данни на близко разстояние NFC (Near Field Communication) и интернет базирани виртуални портфейли. Последните бележат най-голям ръст, като такива услуги вече предлагат повечето големи онлайн играчи.

Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Интернетът на бъдещето: видео съдържанието измества текстаМобилните технологии, добавената реалност и видеата ще доминират в света на онлайн услугите през новата година" И после-защо децата били оглупявали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още