IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато четката за зъби се заговори със смартфона

Известия за трафика карат часовника да вибрира, а прахосмукачката може да бъде пусната с един SMS – светът на CES

11:16 | 07.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Прахосмукачката&nbsp; Rydis H68 Pro Hybrid Robot Vacuum &ndash; може да се включва дистанционно чрез смартфона. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прахосмукачката  Rydis H68 Pro Hybrid Robot Vacuum – може да се включва дистанционно чрез смартфона.  Снимка: Ройтерс

„Смартфонът е от решаващо значение за изграждането на мрежите", казва Кристиан Дайлман, управляващ директор на германската стартираща фирма Tado. Компанията произвежда устройства за управление на отоплението, които се адаптират към навиците на потребителите, но също така може да се управляват дистанционно.

„Ако можех да включвам и изключвам отоплението само чрез компютъра, в това нямаше да има много смисъл – щеше да е направо непрактично. Но ако добавим и телефона, идеята вече е интересна", казва Дайлман.

На CES могат да се видят десетки примери за това как смартфонът може да контролира центъра на дигиталния живот. Има ключалка за врати, която може да се отключва с мобилно приложение. Един термометър за готварска фурна отчита дистанционно на телефона температурата на неделното печено. Коли, които могат да просвирват музика от паметта на мобилния телефон. И, разбира се – статистиката за миенето на зъбите.

Но всички тези решения имат един недостатък: няма общ стандарт, тоест устройствата не говорят на един и същ език. Това ви позволява да не изключите светлина и отопление с едно щракване на копчето, когато излизате от дома си.

Но по време на CES ще се случат няколко интересни неща: Samsung обяви още преди изложението своята собствена платформа "Samsung Smart Home". Домакински уреди, като хладилници, перални машини и климатици, трябва да могат да бъдат контролирани чрез смартфон, таблет и SmartWatch.

От своя страна умната четка за зъби също повдига въпроси, с които ще се сблъскат всички мрежови шампиони. Например по отношение на защитата на личния живот. Кой ще гарантира, че потребителите не се шпионират? А и е факт, че компаниите създават профили, например за да разберат кога потребителят става от сън (ако приемем, че си мие зъбите сутрин)?

А кой ще гарантира, че данните, които обикновено се съхраняват на сървърите на фирмите в интернет, няма да бъдат продадени на фондове за здравно осигуряване? За повечето технологични визионери в Лас Вегас обаче това не е проблем.

Производителят може да поиска по-висока цена, ако устройствата му са "умни". Това се отнася до фурни с термометър, който предава температурата на свинското печено на телефона, както и за колата, в която шофьорът може да получи достъп до търсачката Google.

Но и голяма част от това, което може да се види тези дни в Лас Вегас, скоро ще изчезне от пазара. „Не всичко, което е технически възможно, гарантира и комерсиален успех", казва технологичният експерт ДюБравак. Новите технологии са скъпи и незрели, следователно и успехът често идва години по-късно.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mia11
преди 10 години
Тогава ще настъпи прекрасният нов свят по Олдъс Хъксли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още