IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Музикалната индустрия гледа към бъдещето през очите на стрийминга

Компаниите търсят пътя напред чрез нови бизнес модели, борейки се с наближаващото изчезване на дисковете

09:38 | 25.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови бизнес модели

Докато физическите носители на музика все повече остават в миналото, компаниите търсят нови начини за увеличаване на продажбите си. Според експерти бъдещето на продажбите се крие в умни приложения като Shazam, които помагат на потребителите да научават имената на изпълнители и песни, от които наистина се интересуват. Благодарение на алгоритмите на тези програми компаниите ще имат възможността да получават все повече информация за слушателските вкусове и предпочитания.

Търсят се и нови бизнес модели, които да издърпат компаниите нагоре от пропастта, в която потънаха, отказвайки да приемат, че потребителите все повече предпочитат да купуват сингли онлайн, отколкото цели албуми на физически носители. BitTorrent Bundle например дава достъп до огромна база данни с песни на множество изпълнители. Всеки има право да изтегли една песен абсолютно безплатно, но при всяка следваща е необходимо да се заплаща, като преди това потребителят задължително трябва да остави своя имейл.

Пиратството

Борбата с нелегалното сваляне на музика продължава с пълна сила. Британските доставчици на широколентов интернет бяха помолени да направят бази данни с клиентите, които незаконно свалят музика и други авторски произведения.

Между ноември 2012 г. и януари 2013 г. нелегално само във Великобритания са свалени 280 млн. песни.

От своя страна облачната платформа ReDigi, която се появи на бял свят с идеята един потребител да може да препродава песни, които вече е купил, повдигна отново въпроса за дигиталните продажби и правата. Американският съдия Ричард Съливан обяви през април, че ReDigi е нарушила правата на Capital Records.

България

България също прави крачка напред към дигиталния музикален свят. На последния си концерт у нас на 13-и декември музикантите от британската група Morcheeba се обърнаха към публиката с въпроса колко от присъстващите са си купили последния албум на бандата.

Настаналото мълчание подсказа само, че ситуацията с пиратството в България продължава да  е проблем. Въпреки това вече е направена първата крачка към присъединяването на страната към световната музикална карта на легалното дигитално потребление на музика – най-голямата в света платформа за музика Spotify вече е достъпна и у нас.

Spotify плаща почти 70 на сто от общите си приходи на праводържателите в музикалната индустрия - звукозаписни компании, издатели, дружества за колективно управление на права.

През тази година компанията обяви, че е платила повече от 500 млн. долара на собствениците на права върху музикални произведения. От стартирането си през 2008 г. досега тази сума възлиза на над 1 млрд. долара. Всичко това означава, че за българските музиканти може би идват по-добри времена с по-високи отчисления от продажби и ротации. 

Фестивалната картина в България през тази година не се оказа достатъчно цветна. Elevation изобщо не се състоя, а организаторите му заявиха, че ново издание ще има чак през 2014 г.

Spirit of Burgas, който стартира изключително успешно, озовавайки се в престижните европейски класации, през тази година претърпя почти погром. Община Бургас спря финансирането на проекта, поради което фестивалът беше принуден да съкрати броя на сцените, на изпълнителите, както и броя на дните, в които се провежда - от три на два.

Въпреки това можем да се похвалим с известен възход, тъй като българската музика звучи все по-често по родните радиостанции. Хип-хоп сцената се съживява, а концертите от турнето Coca-Cola Happy Energy Tour, на които пяха актуалните български музиканти, бяха препълнени. Есента пък дойде с изданията на две музикални телевизионни предавания – X Factor и Музикална академия.

2013 г. сякаш затвърди окончателно, че пътят на музиката в световен план преминава през стрийминга и мобилните услуги. Дигитализацията на музикалните пазари по света го потвърди. Предстои нова музикална година, за която се надяваме, че България ще направи и втората си крачка напред към легалното сваляне на песни и ще потърси мястото си на европейската фестивална карта.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още