IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия новият iPhone е "сив"

Нелегалният пазар в страната вгорчи бизнеса на местните мобилни оператори

12:04 | 26.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сивият пазар в Русия преживява истински бум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сивият пазар в Русия преживява истински бум. Снимка: Ройтерс

Лудналите по Apple фенове в девет държави могат да ликуват, тъй като новият iPhone 5S бе пуснат в продажба в страните им преди няколко дни. Но все пак един доста голям пазар беше пропуснат: руснаците останаха с празни джобове.

Престижните устройства се предлагат за продажба в Китай, но не и в Русия - поне не официално. Този важен нововъзникващ пазар обикновено се снабдява с най-новите модели на iPhone едва няколко месеца след действителното стартиране на продажбите. Последицата от това е, че сивият пазар за внесени смартфони засяга продажбите на руските доставчици. По този начин в Русия Apple изостава значително в период, в който американската компания се стреми всячески да увеличи продажбите си на развиващите се пазари, пише в свой анализ по темата The Wall Street Journal. 

През миналата година доставките на смартфони в Русия скочиха с близо 30% до 14 милиона устройства. По този начин страната стана десетият по големина пазар на мобилните телефони на Apple, става ясно от доклад на пазарния анализатор Canalys. От целия руски пазар обаче калифорнийският производител продължава да държи непроменен пазарен дял от 7,7%, докато в световен мащаб калифорнийската компания успява да си осигури дял от 19,5%. Далеч по-голям успех в Русия според Canalys обаче регистрира кръвният конкурент на Apple Samsung Electronics. Южнокорейският концерн увеличава пазарния си дял от 25 на сто до 43 на сто само за година. А през тази година корейците имат шанса дори да увеличат предимството си.

И на други бързо развиващи се пазари, където последният модел iPhone все още не е на разположение, пазарният дял на Apple изостава от глобалното средностатистическо ниво на групата. В Индия и Бразилия например пазарният дял на Apple от пазара на смартфони през миналата година възлиза на 2,7% и 12,2%.

Големите руски телеком оператори VimpelCom, Mobile TeleSystems и MegaFon преди продаваха моделите iPhone. Но техните договори изтекоха и не бяха подновени. Наложеното им от Apple задължение за продажби на големи количества от смартфоните им навлече големи беди.

Водещи мениджъри от руските оператори разказват, че те продължават да водят преговори с Apple за подписването на нови договори. Но преговорите са в застой, тъй като Apple продължава да настоява за това операторите да поемат огромни количества от устройствата. И те ще трябва да ги плащат, независимо дали ще намерят купувачи за телефоните, или не.

Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още