IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

ОИСР препоръчва правителствата да адресират пропуските в данъчното законодателство, включително кредитирането на дъщерни дружества

08:42 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

Маржът в Дъблин достига 37% през 2011 г., тъй като компанията е събрала близо 700 млн. евро от другите подразделения като такси за ползването на интелектуална собственост, а е платила значително по-малко на компаниите, които разработват софтуер.

Клиентите на SAP и програмистите са основно базирани в САЩ, Канада, Франция, Япония, Великобритания и Германия. Ако печалбите се разпределяха по тясно съответствие с продажбите, това щеше да увеличи значително данъците, които компанията плаща. Групата обяви, че следва международните правила за трансферно ценообразуване и високите печалби в Ирландия са „непреднамерен резултат от прилагането на международните данъчни правила“.

Още едно ключово за данъците на компанията звено се намира в Ирландия - SAP Ireland US-Financial Services Ltd. Тримата служители в това звено май са най-продуктивните – през 2012 г. всеки един от тях е генерирал печалби по 107 млн. долара.

Компанията обяснява, че SAP Ireland US-Financial Services е основана през 2010 г., за да управлява рисковете, свързани с чуждите валути, както и да подпомага придобиванията в САЩ. Звеното обаче спомага за значително увеличаване на разходите за лихви в САЩ и Германия, което води до сериозен ръст на приходите от лихви в Ирландия.

През 2010 г. SAP AG – германската група, набра 2,2 млрд. евро, след като емитира еврооблигации, и инжектира парите в SAP Ireland US-Financial Services. Облигациите генерират годишни лихвени плащания за 57 млн. евро, които не се компенсират от лихвите, получени от Ирландия, а това сваля облагаемия доход на германската фирма.

Ирландската финансова група е заела средства и от американски кредитори при лихва под 3%, с които е кредитирала SAP America Inc. при по-висока лихва. До края на 2011 г. базираната в Дъблин компания е предоставила кредити на стойност 4,25 млрд. долара на американския филиал, а е генерирала приходи от лихви в размер на 300 млн. долара, което е еквивалентно на лихва от около 8 процента. Ако обаче SAP America беше взела заем от пазарите при лихва 3%, тя щеше да има по-висока печалба и съответно да плати по-високи данъци.

Според SAP компанията SAP Ireland US-Financial Services е създадена, тъй като не всички държави позволяват на фирмите да обявяват резултатите си в чужда валута. Лихвените проценти за SAP America пък компанията определя за „разумни“.

Дебатът за избягването на плащането на данъци през последните години се съсредоточи върху американските компании, но и фирми от други държави използват същите трикове. Международният бизнес, който навлиза в период на засилена конкуренция, се възползва от всички възможности, за да оптимизира абсолютно законно данъчните плащания. ОИСР съветва държавите да адресират точно тези практики, включително кредитирането на дъщерни компании и концентрацият ана интелектуална собственост в райони с ниски данъци. Правителствата на държавите от Г-20, включително и Германия, подкрепиха плана на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още