IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

ОИСР препоръчва правителствата да адресират пропуските в данъчното законодателство, включително кредитирането на дъщерни дружества

08:42 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

„Това показва, че американските компании не са сами що се отнася до хитрото данъчно планиране“, коментира Свен Гиголд, евродепутат от Германия и говорител по икономическите въпроси на Зелената партия. Зара Вагенкнехт, също евродепутат от Германия, коментира, че този случай демонстрира неадекватността на сегашните данъчни правила и правителството трябва да се заеме с тях.

Корпоративното данъчно облагане е щекотлива тема за задлъжнелите правителства, които трябва да съкращават разходи, за да свият бюджетните дефицити. През миналата година Шойбле работеше заедно с колегите му от Франция и Великобритания, които направиха генерален преглед на международните данъчни правила, за да принудят големите корпорации да плащат по-справедлив дял от данъците. Вероятно правителствата ще одобрят новите правила до няколко години.

Според Едуард Клайнбард, професор по право в University of Southern California, бизнес лобистите в САЩ определят тази политика като антиконкурентна и опит да се отслабят американските компании, които ще бъдат принудени да плащат повече данъци на чужди правителства. Щатите обаче също са жертва на политиката за избягване на данъци, прилагана от големите корпорации.

Като всички компании, SAP е поела отговорности към инеститорите и трябва да максимизира възвръщаемостта и да минимизира разходите, включително и за данъци. „Ясно е, че ако аз съм инвеститор и разглеждам две идентични компании, щях да избера тази с по-ниски разходи за данъци“, коментира Роберт Якобсен, анализатор от Jyske Bank в Дания, който покрива германския софтуерен гигант.

През януари 2012 г. по време на презентация за инвеститори един фонд мениджър попита главният финансов директор на SAP Вернер Бранд как компанията е успяла да редуцира толкова ефективната данъчна ставка през последните години предвид „средата, в която страните имат нужда от повече данъчни постъпления и са затегнали бюджетите“. Въпросът предизвика смях сред участниците в презентацията, включително развесели и Бранд.

„Надявам се разбирате, че не желая да навлизам в детайли. Ако обаче обмисляте придобиванията си и как да ги структурирате, ето това може да ви помогне“, коментира той.

Говорителят на SAP Джим Девър пояснява, че коментарът има отношение къмамериканскит епридобивания на компанията. Той не назова конкретни сделки, но отрече това да има отнашение към придобиването на френската софтуерна компания Business Objects през 2008 г. Сметките обаче показват, че сделката за Business Objects е допринесла съществено за нааляването на данъците. Ирландското й подразделение - Business Objects Software Ltd., се оказва второто най-печелившо звено след германския клон на компанията.

SAP обяснява високата рентабилност на звеното с факта, че интелектуалната собственост е концентрирана в Дъблин, като компанията събира лицензионни такси от филиалите, които след това продават софтуер на крайни клиенти.

Business Objects Software е значително по-печеливша в сравнение с другите звена на компанията, които разработват или рподават софтуер. Главният център на компанията в Северна Америка - SAP LABS в Пало Алто, Калифорния, дава работа на 2 хил. души персонал, а маржът на печалбата е бил 4% през 2011 г. Британското подразделение, което продава софтуер на компанията на Острова, отчита марж от 7%. Подобни маржове регистрират и останалите подразделения на компанията.

Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още