IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Елоп – троянският кон на Microsoft в Nokia

Мениджърът се завръща в Редмънд със скъпа зестра - може би най-важното за бъдещето на Microsoft поздразделение за устройства на Nokia

13:28 | 03.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	10-и септември 2010 г. - току-що представеният за нов шеф в Nokia Елоп разговаря с председателя на борда Йорма Олила на конференция в Еспо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

10-и септември 2010 г. - току-що представеният за нов шеф в Nokia Елоп разговаря с председателя на борда Йорма Олила на конференция в Еспо. Снимка: Ройтерс

Благодарение на сделката в бъдеще Microsoft ще може да продава не само таблети от собствената си марка Surface, но и собствени смартфони. Във Финландия остава само торсът на бившата водеща национална компания с почти половината от първоначалните приходи от продажби.

Сделката се разделя на две части. Около 3,79 млрд. евро ще бъдат платени за бизнеса с устройства и услуги, а още 1,65 млрд. евро ще бъдат похарчени за лицензи на патентите на Nokia. Съществуващото сътрудничество в областта на картовата и навигационна услуга на Nokia под бранда Here ще бъде продължено. За него отделно ще се плащат текущите лицензионни суми.

Но кой всъщност е Елоп? 49-годишният мениджър обърна гръб на Microsoft, преминавайки в Nokia, но там започна да плете основните на сътрудничеството между двете компании. Всъщност той започна да пише история още през 2010 г., когато стана първият чужденец, поел кормилото на финландския концерн. През тези три години ветеранът премина през голяма промяна и се превърна в „домашен“ производител на Microsoft.

Преди да премине в Nokia, Елоп направи кариера като софтуерен професионалист. В средата на 90-те години той започва работа в специалиста по видеософтуер Macromedia, където си проправя пътя към върха. Той работи общо осем години за компанията, след което сменя работата си на всяка една-две години – темпо, което пасва на хобито му – хокея на лед.

През 2005 г. Adobe поглъща по-малкия си конкурент Macromedia и Елоп преминава в новата компания. След това през 2007 г. той се премества в производителя на мрежово оборудване Juniper, където става оперативен директор, преди през 2008 г. най-голямата софтуерна компания в света Microsoft да го ангажира за ръководител на своето важно подразделение за бизнес клиенти. Там той трябваше да бди Microsoft да не проспи сравнително новата тенденция на "изчислителните облаци". И между другото там той вече започва да изгражда  контактите си с Nokia. През септември 2010 г. Елоп най-накрая поема ръководството на финландската група.

Почти точно три години по-късно той сякаш успява да свърши мисията си и Microsoft си го връща като старши мениджър. Според WSJ Елоп ще ръководи подразделението „Устройства" на Microsoft и ще отговаря основно за смартфоните Nokia и таблетите Surface. През следващите дванадесет месеца той трябва да докаже добрите си мениджърски умения и така ще има добри шансове да успее да замести Стив Балмър на шефския стол на Microsoft. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
jujo_si
преди 10 години
Ами откак елоп е начело акциите са се сринали (продължавайки посоката зададена от преди това) 2010 : акция 10$ сега : акция 3,90$Реално незнам защо величаят такъв шеф, той не е направил нищо особенно освен да подготви Нокиа за евтино придобиване от Майкрософт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
VP
преди 10 години
Просто.... MS едва ли биха сложили човек с имидж на Троянски кон начело... Иначе по темата - супер долно. Влизаш, съсипваш всички ненужни на MS активи (някои доста обещаващи - помните ли Maemo?) и се продаваш на безценица. Въпросът е бордът на Nokia знаели ли са още през 2010-11 за тази сделка, преди да одобрят Elop за CEO? Защитили ли са интереса на акционерите и какво са получили в замяна? Място в борда на MS?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още