IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Елоп – троянският кон на Microsoft в Nokia

Мениджърът се завръща в Редмънд със скъпа зестра - може би най-важното за бъдещето на Microsoft поздразделение за устройства на Nokia

13:28 | 03.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	10-и септември 2010 г. - току-що представеният за нов шеф в Nokia Елоп разговаря с председателя на борда Йорма Олила на конференция в Еспо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

10-и септември 2010 г. - току-що представеният за нов шеф в Nokia Елоп разговаря с председателя на борда Йорма Олила на конференция в Еспо. Снимка: Ройтерс

Легендата за Троя е толкова стара, колкото и известна. С цел да завладеят града, гърците вкарват зад стените му дървен кон. В тялото на подаръка обаче са скрити войници, които през нощта отварят портите на града и по този начин гърците печелят Троянската война.

Случаят при Microsoft и Nokia не е точно толкова драматичен, но за някои наблюдатели на пазара главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп от самото начало е "троянски мениджър", вкаран от софтуерния гигант от Редмънд, за да придобие той в края на краищата Nokia.

Сега Елоп успя да предаде на Microsoft само онази част, която наистина има значение за софтуерния гигант – хардуерното производство. Както двете компании обявиха рано във вторник, Microsoft придобива бизнеса със смартфони на Nokia. Цената е общо 5,44 милиарда евро, а със сделката Елоп освобождава мениджърския стол за един преходен мениджър в Nokia и се връща към корените си в Microsoft, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Това отново засили слуховете около спорния мениджър. За първи път Елоп бе наречен „троянски мениджър" още през 2011 г. През септември 2010 г. той премина от Microsoft за Nokia, а през февруари 2011 г.  той обяви осъществяването на сътрудничество за няколко милиарда долара с американския софтуерен гигант, което имаше за последици отказа на Nokia от собствената си операционна система Symbian. Оттогава насетне смартфоните на Nokia заработиха с операционната система на Microsoft .

За Елоп придобиването на Nokia от Microsoft може да бъде и голяма стъпка напред в кариерата. От обявяването на оттеглянето на Стив Балмър като главен изпълнителен директор засилно се търси наследник. Името на Елоп вече попадна в „медийния“ списък на евентуалните наследници.

Той вероятно ще премине в Microsoft след приключване на придобиването през първото тримесечие на 2014 г., заяви Nokia във вторник. За бъдещата му роля в Microsoft обаче двете компании не дават допълнителна информация. „Стивън се превръща от външен във вътрешнофирмен кандидат", заяви Балмър в интервю за Seattle Times. Но по думите му компанията ще продължава да търси подходящи кандидати и навън.

Ако Елоп наистина стане новият главен изпълнителен директор, трансакцията ще напомня на сделката от 1997 г., когато Стив Джобс се завърна в Apple. Тогава Apple придоби неговата компания Next, за да го върне отново на борда и по-късно го направи главен изпълнителен директор. Елоп ще носи зестра със себе си – бъдещото най-важно подразделение на Microsoft, пише от своя страна технологичният блог All ThingsD.

Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
jujo_si
преди 10 години
Ами откак елоп е начело акциите са се сринали (продължавайки посоката зададена от преди това) 2010 : акция 10$ сега : акция 3,90$Реално незнам защо величаят такъв шеф, той не е направил нищо особенно освен да подготви Нокиа за евтино придобиване от Майкрософт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
VP
преди 10 години
Просто.... MS едва ли биха сложили човек с имидж на Троянски кон начело... Иначе по темата - супер долно. Влизаш, съсипваш всички ненужни на MS активи (някои доста обещаващи - помните ли Maemo?) и се продаваш на безценица. Въпросът е бордът на Nokia знаели ли са още през 2010-11 за тази сделка, преди да одобрят Elop за CEO? Защитили ли са интереса на акционерите и какво са получили в замяна? Място в борда на MS?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още