IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър може би напуска Microsoft, за да избегне акционерни войни

Компанията е застрашена от потенциално мръсна борба за ръководенето ѝ сред акционерите, пише WSJ

10:50 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. Снимка: Ройтерс

Както пише Джон Пачковски от технологичния блог на WSJ AllThingsD в петък, „едни данни ще бъдат трудни за коментирани от Балмър. В последния ден на 1999 г. - един ден преди той да стане шеф, Microsoft имаше пазарна капитализация от 600 млрд. долара. Един ден преди да обяви, че напуска, тази цифра е по-малко от 270 млрд. долара".

Цифрите са умопомрачителни. Особено, когато се съотнесат към широко разпространеното мнение, че под ръководството на Балмър Microsoft проспа много критични тенденции в технологичния сектор. Въпреки силния ръст на приходите инвеститори и наблюдатели отдавна са единодушни, че по времето на Гейтс Microsoft процъфтяваше, а при Балмър направо задряма.

Въпреки това все още нямаше признаци, че Microsoft може да има някакви планове за промени на лидерската позиция. Балмър действително бе поставен в центъра на новата структура, обявена при трансформацията на управлението преди месец. Този план, наречен "One Microsoft", бе подкрепен от Борда. Когато компанията представи през юли своя план за преструктуриране, Балмър даде ясно да се разбере, че все още иска да остане известно време в концерна:

"Има много промени. И все пак някои ключови елементи остават същите. Нашите велики служители, нашата душа, нашето посвещение, нашата вяра в преобразуващата сила на технологиите остават същите. Нашата Microsoft технология, с която ние правим този свят по-добро място за милиарди хора и милиони фирми от целия свят. Затова идвам тук всеки ден – развълнуван от работата си. Затова ние еволюирахме от миналото, и затова ще продължим да се развиваме дори и сега. Защото ние сме далеч от съвършени. Да тръгваме!"

Въпреки че преструктурирането едва започва, промените се погрижиха за раздор и хаос в рамките на компанията. В компанията изригна силно недоволство. Също така не помогна и фактът, че малко след съобщението за преструктурирането Microsoft трябваше да отчете слаби тримесечни данни.

AllThingsD анализира в средата на юли: „Microsoft имаше слабо четвърто тримесечие. Една от причините: много хора днес вече не използват компютри. Освен това технологичният гигант трябваше да се справи със специално натоварване от 900 милиона долара, тъй като Microsoft трябваше да намали цените за таблетите Surface RT. Това имаше, както можеше и да се предполага, силно въздействие върху резултатите. Несбъднати очаквания за печалбата, несбъднатни цели за продажби, несбъднати резултати".

И заради опасенията, че следващото тримесечие може да бъде дори по-слабо от предходното, както и заради натрупващите се данни за по-бавни продажби на флагмана на новата операционна система Windows 8, Балмър и бордът в крайна сметка са решили да издърпат напред датата за напускането на шефа на Microsoft.

Според информирани източници решението е било взето и заради нарастващите опасения около инвеститора ValueAct. Той разполага с голям дял в компанията и има добри шансове да получи място в борда на Microsoft – особено, ако Балмър продължи да ръководи компанията. Но дори и ако софтуерният гигант успее да осуети плановете на ValueAct, публично разиграната акционерна борба ще е напълно неприемлива за компанията. Защото това ще осигури още по-голям натиск върху Балмър и евентуално може да предизвика други действия на инвеститорите.

ValueAct има срок до 30-и август, за да информира Microsoft дали ще започне т. нар. „Proxy war" – вербуване на останалите акционери за промяна в посоката на развитие на компанията. Различни източници съобщават, че инвеститорът иска доста повече от просто напускане на Балмър. В предварителни разговори е ставало дума за мащабна операция за обратно изкупуване на акции и дивидент. В интервю за Seattle Times Балмър отхвърля всякакъв натиск от страна на ValueAct за решението си да напусне. Осведомени източници обаче съобщават обратното.

Въпреки нарастващия натиск върху своята личност Балмър определено защитава промяната като свое лично решение. В интервю за ZDNet, той заяви след обявяването на оставката си: "Аз мисля за нея от дълго време. Въпреки това подходящото време в рамките на последните няколко месеца ставаше все по-ясно за мен", заяви той.

На въпроса дали Гейтс го е помолил да напусне или да остане, Балмър отговаря само с „не“ - очевидно и на двата въпроса. Председателят Бил Гейтс е зачел правото му на такова решение. "В крайна сметка човек сам трябва да решава за тези неща".

Това обяснение за мнозина в компанията изглежда като бърза смяна на мнението. При срещите си в последните седмици, посветени на новата структура, Балмър е бил доста ентусиазиран. Освен това той е изразил пред мнозина служители ентусиазма си да бъде част от промяната, която сам е подтикнал.

След като бе обявено, че Балмър ще се оттегли като шеф на Microsoft, главният изпълнителен директор се е държал неестествено тихо и сдържано на заседанията. За разлика от фигурата на самоуверен и енергичен човек, за какъвто се счита.

"Той не искаше да си тръгва в никакъв случай. И тогава изведнъж го обяви", казва източник пред WSJ. "Въпреки че Стив взе това решение днес, то е решение, което Стив вчера не желаеше".

Друг източник с контакти в борда обясни ситуацията може би най-добре: „Ако ValueAct бе влязла в Борда, Балмър вероятно щеше да е наясно какво би означавало това за него - труден път към прощалната си година. Според мен той не искаше това да се случи в дружество, което той обича толкова много, и което за него бе целият му живот“.

В рамките на компанията вече е в ход подготовката за времето след Балмър. Дори ако не всички в рамките на Борда са считали, че Балмър трябва да подаде оставка, преди да бъде избран нов главен изпълнителен директор, това в момента е без значение. Сега търсенето на наследник е на пълни обороти. Въпреки че комисията се ръководи от Джон Томпсън, главен изпълнителен директор на Virtual Instruments и бивш шеф на доставчика на софтуер за сигурността Symantec, мнозина вярват, че все пак крайното решение за нов директор ще бъде взето от Гейтс. Както винаги. 

Вижте в галерията някои от възможните наследници на Балмър!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още