IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър може би напуска Microsoft, за да избегне акционерни войни

Компанията е застрашена от потенциално мръсна борба за ръководенето ѝ сред акционерите, пише WSJ

10:50 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му е лесно. Снимка: Ройтерс

Тези редове предизвикаха оживен оживен дебат в рамките на Microsoft. С тях се подхраниха и слуховете, че лично Бил Гейтс е „замахнал с брадвата към Балмър“. Тази спекулация допълнително се подхранва от факта, че в прощално писмо на Балмър не се споменава името на Гейтс. Липсват дори и думи на благодарност към него. А това е доста изненадващо, в края на краищата Гейтс и Балмър бяха тясно свързани помежду си през последните десетилетия.

Че Гейтс не се споменава в изявлението на Балмър, бе тема на много дискусии в Microsoft. Това се разглежда като необичайно, като знак за разрив между двамата мъже, които оформиха лицето на Microsoft през последните години.

И Гейтс не използва нито една дума за похвала на своя дългогодишен бизнес партньор в съобщението на Microsoft. "Като част от комисията, която планира как да намерим наследник, ще работя в тясно сътрудничество с останалите членове на съвета, за да намерим страхотен нов главен изпълнителен директор", казва Гейтс според изявлението. „Ние можем да бъдем щастливи, че Стив ще продължи да бъде на поста си, докато новият главен изпълнителен директор поеме задълженията си".

Други източници предупреждават за повишено внимание. Изборът на думите не представлявал индикация за напрежение между двамата мениджъри. По-скоро компанията искала да разсее опасенията, че Стив Балмър се превръща в "Lame Duck" – тоест в един неспособен главен изпълнителен директор на повикване.

Тези информирани хора източници също така настояват, че Гейтс никога не е молил Балмър да иска да се откаже от поста си по-рано. Въпреки това те признават, че основателят на Microsoft е нямал и нищо против, ако Балмър сам избере тази стъпка. В миналото Гейтс обаче е настоявал в подобни ситуации Балмър да остане. „Дали Гейтс е насърчил решението? Не!", казва човек, който е запознат със ситуацията. "Но дали е подкрепил Балмър, както в миналото? Вероятно също не“.

Това би било наистина голяма промяна. Гейтс винаги е бил голям фен на Балмър. 57-годишният мениджър е бил винаги авторитетният мъж, взимащ решенията в Microsoft - и това ще остане така и в бъдеще. Въпреки нарастващия натиск над Балмър от външна страна, но и от страна на водещите мениджъри в компанията, Бил винаги е защитавал дългогодишния си спътник.

През последните години Гейтс винаги е отхвърлят предложенията за напускането на Балмър. Така например бившият директор на Netflix Рийд Хейстингс според множество източници е един от първите, който се е изказал публично, че може да замени Балмър като главен изпълнителен директор. Различни инвеститори от  Wall Street са се оплаквали, че стойността на компанията е намаляла по време на управлението на Балмър.

Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още