IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет концерните се борят срещу упоритите американски служби

Microsoft се опитва да се отбранява срещу впечатлението, че е бил доброволен помощник на тайните служби в следенето на потребителите

15:41 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интернет концерните се борят срещу упоритите американски служби

Активистът за гражданските права Патрик Туми от организацията ACLU нарече съдебното решение "обещаваща първа стъпка". Въпреки че текстът вероятно няма да донесе нови разкрития за това как правителството обосновава програмите за мониторинг, решението предполага позитивна тенденция – съдиите поставят под съмнение настояването на правителството исканията за предоставяне на информация да остават тайна. Според документи на американското министерство на правосъдието за последната година съдът е приел всички 1856 искания за предоставяне на информация, с изключение на едно-единствено.

Към всички тези проблеми във вторник се добави още един съдебен иск. След като американската организация за граждански права ACLU се жалва преди дни заради събирането на данни за телефонни разговори, във вторник коалиция от 19 неправителствени организации за защита на гражданските права предяви иск срещу американската агенция NSA.

Организацията Electronic Frontier Foundation (EFF), която се застъпва за спазване на дигиталните граждански права, бе регистрирана като жалбоподател пред федерален съд в Калифорния във вторник. Там тя обвинява Агенцията за национална сигурност (NSA) в това, че с тайната си програма за следене "Prism" е нарушила правата на американските граждани, гарантирани в Конституцията.

Откакто излезе първата информация за програмите за мониторинг, граждански организации заведоха вече няколко съдебни дела срещу NSA. Адвокатът на  EFF Синди Кон обясни, че в последния случай Prism е ограничила свободата на сдружаване. Разузнавателната служба е можела с помощта на своята колекция от данни за телефонните разговори и интернет комуникация да проверява кой точно се ангажира с определени групи и каузи.

"Хората, които изразяват противоречиви мнения например по отношение на правото за огнестрелни оръжия, за легализирането на наркотици или имиграционната политика, често трябва да представят своите становища в група, за да са ефективни," каза Кон. Масовото наблюдение може да доведе до това, че от страх от заклеймяване хората вече да нямат желание да се включват в определени организации, смята тя. 

Всичко за скандала с подслушванията в САЩ четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още