IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизказаните въпроси около случая Сноудън

В продължение на седмици в света бушува недоволство заради шпионажа на САЩ. Но това е и лицемерие – защото това същевременно защитава и Европа

08:36 | 04.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Какви граници може да се преминат, за да се гарантира сигурността на западния свят? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Какви граници може да се преминат, за да се гарантира сигурността на западния свят? Снимка: Ройтерс

Но за разлика от Едуард Сноудън Фукс, като убеден комунист, никога не бе сам, той можеше да се приюти в сигурността на своята идеология и да получи подкрепата и сигурността на една суперсила. Сноудън обаче действа като изолиран маниак, който е бил подтикнат към действия от копнежа за смисъла и желанието да бъде повече от просто едно колелце при самостоятелното движение на алгоритмите. И така предизвика сам една световна суперсила.

Случаят „Сноудън“ катапултира фантазията в царството на шпионските романи с трагичния си герой, а чрез него в романтичната релефна душа на европейците може да се промъкне впечатлението, че в суровия свят на международната политика и нейните конспиративни подземия все пак може да има и справедливи, безупречни идеалисти.

В известен смисъл Сноудън поема в тази проекционна фигура ролята на Обама в началото на мандата му, въпреки че под натиска на политическите реалности на аурата на президента загуби част от блясъка си. И така, възприемайки Сноудън като "добрия американец", мнозина остават с впечатлението, че той очевидно се изправя срещу мощни автократични противници на демокрацията, за да защити именно най-голямата демокрация в западния свят.

Но всеки европеец трябва да се замисли и за нещо друго. Ако САЩ действително са успели незабелязано да шпионират Германия и други европейски страни, трябва да се приеме, че другите сили работят в същия стил с нашите данни - сили, като Китай и Русия, които не са толкова добре настроени към Европа, както САЩ. 

Заслужава си да калкулираме и факта, че Европа, и в частност Германия, редовно получават от Вашингтон помощ в борбата срещу тероризма и то в области, в които германските служби не биха се справили сами, пише още Die Welt.

За да не се застраши дейността на тези служби, може би за германците би било по-уместно да не питат толкова настойчиво и упорито как точно американците стигат до информацията на своите съюзници. Ако Европа не иска да продължи да играе тази игра, то тя следва да разшири значително интелекта и уменията а тайните си служби- заключение, което едва ли ще се хареса на острите критици на Америка.

Хората в Европа не биха се замислили сами за сложните взаимоотношения в света на сенките на тайните служби. Много по-лесно е да се отпразнува отново суровия антиамериканизъм. Да правим това и с пълни гърди да крещим срещу Чичо Сам – това може би ни е липсвало отдавна.

Защото симпатиите към Обама наложиха на германците и европейците в продължение на дълго време пречка за отприщването на антиамериканизма, за разлика от ерата на Джордж У. Буш. И докато огромна част от обществото вижда врага в безскрупулната власт на Америка, един предотвратен терористичен атентат в Канада ни напомня какво всъщност липсва в дебатите около практиките на подслушването.  

Въпросът не е в това, дали тайните служби подслушват караниците на Иванчо и Мария, а по какъв начин може да се гарантира сигурността на западния свят и какви граници могат да се преминат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
На сноудън трябва да се даде нобелова награда! А сащъ да се обяви за най-голямата терористична организация в света! Не жителите на страната! НЕ! А скупщината от *** - политици,магнати,фед,и всичките и тайни служби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bigi
преди 11 години
Не ми хареса статията. Оценявам това, което направи Сноудън като положително и продължавам да мисля, че истината трябва да се казва. Лицемерието е във всичките държави, на които САЩ негласно дърпа конците, което си проличава от факта, че не му дават политическо убежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Натрий
преди 11 години
Демек трайте си, защото като ви подслушваме осигуряваме вашата собствена сигурност. Това добре. Ама някак си е гадно на Иванчо и Мария да им бъде записан целия живот всички покупки, здравен статус, движение из страната и света и то за много години, за да сме сигурни, че са добри граждани. Кой печен шпионин ще тръгне да говори през телефонната мрежа? Може би това е идеята на целия случай Сноудън: Да се разбере, че стандартните начини за комуникация са на ухо, за да се затрудни използването им за нечисти дела. Един вид да си знаем, че по телефона не трябва да се говори срещу правителствата. Да се насади страх. Като започнем да се самоцензурираме контролът и властта над гражданите ще стане още по-лесен. Казват, че в името на доброто са направени най-големите злини. Айде, поздрави на анализаторите, които ще обработят този пост ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още