IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудният развод на Apple със Samsung

Корейците са едно от малкото големи предприятия, които биха могли да предоставят най-новите технологии в големи количества

08:35 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple продължава да е силно зависима от Samsung. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Apple продължава да е силно зависима от Samsung. Снимка: Getty Images News

Някъде по това време Apple започва да търси нов процесор за iPod. Бивши ръководители на Apple казват, че компанията била недоволна от предишния партньор – PortalPlayer. Доставчикът не отговарял на условията на Apple. Говорител на Nvidia, която придоби  PortalPlayer, не пожелава да коментира информацията. Тогава корейската компания си е осигурила част от бизнеса. Когато iPhone излезе на пазара през 2007 г., основният процесор също бе произведен от Samsung.

Бивши мениджъри твърдят, че в Apple са знаели за амбициите на Samsung за пазара на смартфони. Samsung е уверявал, че бизнесът ще бъде така структуриран, че производството за Apple и производството за собствените устройства ще остане отделно. Освен това  мениджърите на двете подразделения нямало да си обменят информация. Някои ръководители на Apple обаче въпреки това не се чувствали добре от това, че ще направат Samsung богата, докато тя атакува Apple. Особено  неприятно било, че компанията споделя своите собствени корпоративни прогнози със Samsung.

През 2008 г. Apple се е опитала според бивши мениджъри и вътрешни лица да купува повече чипове флаш памет от други доставчици. Компанията обяви през 2009 г., предварително плащане в размер на 500 млн. долара към Toshiba за бъдеща доставка на чипове. По това време Apple вече бил силно зависим от определен тип флаш памет - NAND, произвеждана от Samsung. Корейците са едно от малкото големи предприятия, които биха могли да предоставят най-новите технологии в големи количества.

Набегът към Toshiba се е отплатил на Apple. Преди повече от пет години Samsung доставя повечето чипове NAND и голяма част от чиповете с динамична памет за мобилните устройства на Apple. Днес делът на Samsung е паднал и по отношение на двата вида чипа на по-малко от десет процента, изчислява анализаторът Нюман.

И по отношение на дисплеите Apple се разделя бавно от Samsung. Качеството на екраните е все по-важен аспект, с който Apple иска отличи устройства си от тези на конкуренцията. Екранът е "лицето" на един смартфон, казва Хироши Хайсе, анализатор от DisplaySearch. "Но когато някой купува екрани от конкуренцията,  споделя и важна информация за следващия собствен продукт", казва той.

Apple вече не използваше при iPhone 4, който излезе на пазара през 2010 г., екрани на Samsung. Вместо това Apple е помогнал на други доставчици, сред които Sharp и Toshiba, да разширят своите фабрики. Представител на Japan Display, което бе образувано от сливането на подразделенията за дисплеи на Sony, Toshiba и Hitachi, отказва коментар.

Но други опити за раздяла със Samsung се провалят. През 2011 г. Apple работи върху третото си поколение IPad. Компанията е попитала Sharp, която вече прави екрани за iPhone, дали може да произвежда екран с висока резолюция на новия iPad, твърди най-малко един източник от висшия мениджмънт на Sharp. Но когато Apple пусна на пазара трето поколение iPad през март 2012 г., устройството бе предимно с екраните на Samsung. Друг вътрешен източник от Sharp има обяснение за това: Sharp е имала проблеми с масовото производство на екрани заради нова технология и затова е пропуснал крайния срок за старта на джаджата.

През март Samsung реши да придобие трипроцентов дял в японската Sharp и да купува повече LCD екрани от японците. Така Samsung не само става петият най-голям акционер в Sharp, но също така и най-важният му клиент. Тази стъпка може да се отрази и негативно на преговорната позиция на Apple по отношение на доставките, коментира още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още