IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидацията на европейския телеком пазар - тест за регулаторите

Регионът бързо се придвижва към серия от интегрирани дуополи, смята пазарен анализатор

11:27 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Консолидацията подлага на тест и европейските картелни органи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Консолидацията подлага на тест и европейските картелни органи. Снимка: Ройтерс

Комбинацията от подразделението на Telefónica O2 с бранда Three на базирания в Хонконг Hutchison ще намали броя на мрежовите оператори в Ирландия от четири на три и и ще създаде оператор с 34,9% пазарен дял, показват данни на базирания в Дъблин местен регулатор ComReg. Vodafone е лидер на пазара с 40,6% дял, докато трети играч с 20,6% от пазара е Eircom. Слетите дружества през 2012 г. са имали приходи от 803,0 млн. евро (1,10 милиарда долара), обяви Three Ireland.

Роберт Финеган, главен изпълнителен директор на Three Ireland, очаква покупката да бъде  подложена на задълбочен преглед, за да се установи дали е в съответствие с европейските правила за конкуренцията. Финеган обаче добавя, че Hutchison има опит в работата с регулаторните органи.

"Сливането ще ни даде финансовата стабилност да бъдем по-агресивно конкурентоспособни," казва в телефонно интервю за Bloomberg Финеган. „Въпреки че сделката за 850 млн. евро може да доведе до разширяване на стационарния бизнес на O2, нашата цел е мобилният бизнес. Това е основата, с която си изкарваме хляба".

Придобиването за 7,7 млрд. евро на Kabel Deutschland от страна на Vodafone ще предостави на оператора достъп до 8,5 милиона германски домакинства. Vodafone завиши офертата си, след като Liberty Global Plc на Джон Малоун направи конкурентно предложение, казват запознати с преговорите източници. 

Liberty Global може да реши най-рано тази седмица дали да напусне преговорите, или да направи контрапредложение, издават още запознати. Маркъс Смит, говорител на Liberty Global, отказа коментар. Компанията завърши наскоро придобиването на британската Virgin Media Inc. за 16 млрд. долара.

Кристоф Фрич, говорител на германската Федерална картелна служба, заяви, че макар правителствената агенция да не е получила документи за Vodafone-Kabel Deutschland, ще оцени сделката по същество. Преглед на Kabel Deutschland от Европейската комисия вероятно също ще бъде необходим, тъй като сделката надвишава правните ограничения за годишните приходи, поясни още Фрич. Тези прагове са комбинирани приходи от продажби в световен мащаб от страните по сделката на стойност над 5 млрд. евро.

"Ние наблюдаваме ситуацията с интерес и сме доволни, че играчите в сектора разбраха, че е време за двете неща - единен пазар и за нови бизнес модели", заяви Райън Хийт, говорител на Нели Крус, еврокомисар, отговарящ за цифровия дневния ред. Хийт отказа да коментира конкретни проекти. Говорител на Хоакин Алмуния, комисар по конкуренцията, не е бил открит по телефона и електронната поща за коментар.

Редица телефонни компании, от Deutsche Telekom AG до Telecom France SA, са свидетели на спад на приходите и паричните потоци от години насам, тъй като клиентите търсят по-ниски цени по време на дълговата криза в региона, а регулаторите налагат намаление на таксите за роуминг и взаимно свързване с мрежите на други доставчици, пише още Bloomberg.

Именно затова редица главни изпълнителни директори от сектора, сред които Франко Бернабе от Telecom Italia SpA, Цезар Алиерта от Telefonica и Елко Блок на Royal KPN, изпратиха на 14-и юни общо писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с което настояват за „нов регулаторен подход", който би облекчил ограниченията при ценообразуването и би им помогнал да увеличат приходите си и фондовете си за инвестиции в мрежите.

В световен мащаб за последните 12 месеца бяха обявени телекомуникационни сделки на стойност над 200 млрд. долара. От тях на Европа се падат сделки за около 38 милиарда долара, начело на които е придобиването на Virgin Media от страна на Liberty Global, показват данни на Bloomberg.

Телекомуникации сливания и придобивания в САЩ се увеличиха, откакто картелните органи  блокираха придобиването на американския бизнес на  Deutsche Telekom от страна на AT&T Inc.  през 2011 година. Deutsche Telekom обаче не се отказа да търси решение и през тази година обяви сливането на T-Mobile с MetroPCS Communications Inc. Японската Softbank Corp. планира да завърши придобиването на Sprint Nextel Corp. през следващия месец.

И докато поглъщанията на телефони и кабелни компании в Европа бавно напредва, сделки като тези на Telefonica и Vodafone са донякъде и чист хазарт, тъй като правителствата невинаги са последователни в регулаторните си позиции, казва Петър Брендле, мениджър на Swisscanto Asset Management в Цюрих, който управлява 60 милиарда долара.

„Всички правителства се опитват да бъдат либерални или изпращат послание, че са отворени към международни транзакции в световен мащаб", каза Брендле. И все пак мерки като блокиране на сделки и намаляване на таксите за роуминг са изкушаващи, защото "те са много популярни сред потребителите, или, иначе казано - избирателите", казва той.

"Европа се променя, но не и от регулаторите," пише в своя бележка Робин Биненщок, анализатор в  Sanford C. Bernstein. „Районът бързо се придвижва към серия от интегрирани дуополи", смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още