IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Те знаят за какво си мислите, докато набирате текста

Американските власти са шпионирали от години потребителите на Facebook, Google и Apple – със знанието на самите компании

14:17 | 07.06.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Агентите на NSA и ФБР от поне шест години са следели сървърите на редица интернет компании - с тяхно разрешение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Агентите на NSA и ФБР от поне шест години са следели сървърите на редица интернет компании - с тяхно разрешение. Снимка: Ройтерс

За правно основание при прилагането на PRISM се използва "Патриотичния акт" (на английски: USA PATRIOT Act) - федерален закон на САЩ, приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“, срещу виртуална валута. Той дава на американските разузнавателни агенции повече правомощия за наблюдение на заподозрени в тероризъм.

Според Washington Post PRISM е създадена през 2007 г., в началото на управлението на президента Джордж У. Буш. Но от тогава разузнавателните служби са разширили значително програмата. Повече от 2000 разузнавателни доклади са били  създавани месечно с данни от програмата, пише Guardian. Често документите са били основа на ежедневните брифинги за президента Барак Обама.

Със статиите за PRISM от четвъртък скандалът за тайната програма за подслушване на правителството се раздухва още повече. В сряда Guardian вече разкри, че NSA събира данни от телефоните на милиони граждани на САЩ. Американската телекомуникационна компания Verizon е предоставяла на агенцията информация за всички повиквания. Със 121 милиона клиенти Verizon е сред най-големите доставчици на телефонни услуги и интернет в САЩ.

Говорител на Белия дом не потвърди директно статията, но защити действията като законни. Това бил "важен инструмент за защита на нацията от терористични заплахи". Двамата водещи сенатори в Сенатската комисия по разузнаването признават, че това е практика от години. Парламентът е бил информиран детайлно за случая.

„Става дума за това да защитим Америка", заяви сенаторът-демократ Даян Файнстийн. Нейният колега от републиканците Сакси Чъмблис  добави: „Не ми е известен нито един случай, в който някой гражданин да се е оплакал от това".

Въпреки това след разкритията в САЩ се надигна креслива критика, включително и от страна на демократите и бившия кандидат за президент Ал Гор. Той нарече данните за телефонните действия "безсрамни" и "възмутителни".

Ако статиите се окажат верни, те са още едно доказателство за репресии от страна на администрацията на Обама срещу възможни заплахи за националната сигурност. Наскоро стана известно, че Министерството на правосъдието тайно е изисквало данни за точките на свързване на американски журналисти от Associated Press и репортер на Fox News. Служителите са търсили източник в правителството, който е снабдявал тайно журналистите с информация за разузнавателните операции.

Обама встъпи в длъжност с обещания за по-голяма прозрачност. Той обаче преследва безмилостно подобни предатели в собствените си редици. Вече шестима служители на администрацията са заподозрени и обвинени в рамките на така наречения Закон за шпионаж (Espionage Act) от началото на мандата му от 2008 г. насам - повече от всеки друг президентски мандат досега.

Един от обвиняемите е ефрейтор Брадли Манинг, за когото се твърди, че е издал хиляди конфиденциални информации на WikiLeaks. 25-годишният редник е обвинен за това, че през 2009 и 2010 г. е изпратил 250 000 дипломатически грами и 500 000 доклада от бойните полета на Афганистан и Ирак на сайта, основан от Джулиан Асандж, припомня BBC. Трибуналът срещу него започва през тази седмица – във военната база Форт Мийд. На няколкостотин метра от антените за подслушване на NSA... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
ГЕРБ-джииски ***, защо не се скриеш някъде с просташкия си милиционерски хумор, аВие в ДС така ли се веселите, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
benedict
преди 11 години
Според Washington Post PRISM е създадена през 2007 г., в началото на управлението на президента Джордж У. Буш.Я пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
В рамките на шегата, но предполагам че до всеки такъв "шпионин" трябва да стои по един психиатър, като имам предвид какви мисли и как протичат при мнозинството от юзерите на тези платформи.Иначе, сериозно, обемите от протичаща информация са толкова големи, че е невъзможно всички да бъдат следени. По-скоро има логически "роботи" - програми, които отсяват ключови фрази, думи, сайтове и при нужда се проверяват определени потребители. Едва ли е по-различно от подслушването на телефони и преглеждането на поща, използвани още преди 19 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
moliva_85
преди 11 години
Ако попитате Станишев пак Борисов и Цветанов стоят зад това :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Ха "добро утро" има ли някой за когото горното е все още новина? - Биг Брадъра е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
deant
преди 11 години
НЕ Е ВЯРНО!!!! НЕ СА АМЕРИКАНСКИТЕ ВЛАСТИ, А СА БЪЛГАРСКИТЕ И НЕ Е НЯКОЙ АМЕРИКАНЕЦ АМИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ!!!! И НЕ БЕШЕ ВОЛГА, БЕШЕ МОСКВИЧ, И НЕ ГО СПЕЧЕЛИ, АМИ ГО ПРЕГАЗИ!!!------------------------------Хора мислете когато четете mainstream медиите!! Ползвайте главите си! И най-вече знайте, че не всичко може да приемате за чиста монета, тъкмо напротив!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още