IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Те знаят за какво си мислите, докато набирате текста

Американските власти са шпионирали от години потребителите на Facebook, Google и Apple – със знанието на самите компании

14:17 | 07.06.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Агентите на NSA и ФБР от поне шест години са следели сървърите на редица интернет компании - с тяхно разрешение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Агентите на NSA и ФБР от поне шест години са следели сървърите на редица интернет компании - с тяхно разрешение. Снимка: Ройтерс

Седалището на Американската агенция за национална сигурност (NSA) се състои от два високи блока с огледални стъклени фасади. Наистина – те могат да бъдат видени от магистрала, но все пак са недостъпни: сградите се намират върху военната база Форт Мийд североизточно от Вашингтон. Огромни антени и подслушвателни устройства на покривите и в района оставят впечатлението, че мистериозният орган има своите очи и уши в целия свят.

Ако е вярно онова, което двата вестника съобщиха късно в четвъртък вечерта, то Агенцията за национална сигурност е имала много по-голяма представа за личния живот на американците, отколкото се предполагаше досега. Според Washington Post и британския Guardian агентите на NSA и ФБР от поне шест години са следели сървърите на редица интернет компании - с тяхно разрешение. 

При това става дума за дружества, чиито продукти повечето хора използват всеки ден: Apple, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype и YouTube. "Става дума за събиране на данни директно от сървърите на тези услуги", цитират вестниците класифициран като "Top Secret" документ, пише в свой анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Така че всеки, който в САЩ публикува с помощта на тези услуги снимки, аудио или видео файлове, който пише е-мейли, качва документи или просто се включва или изключва в сайтовете – е споделял потенциално личните си неща с агентите на двете агенции - ФБР и NSA.

Според статиите по този начин аназализаторите са можели да следят движението на потребителите за по-дълги периоди от време. Програмата носи кодовото име PRISM и е била класифицирана като строго секретна. Само няколко членове на Конгреса са били посветени в аферата.

Разтревожено от статиите, някои от посочените дружества прибързаха още в четвъртък вечер да отрекат информацията. Говорител на Apple заявява, че "никога не се чували" за PRISM. Данни за свързването на потребителите концернът предоставял по принцип само въз основа на съдебно решение.

И Google отрича да е участвал в подобна схема. Няма "задна вратичка за правителството", се казва в изявление на компанията. "Ние разкриваме потребителски данни на властите само в рамките на закона и ще разгледаме всички въпроси много внимателно". По същия начин се изказва и Facebook: „Защитата на неприкосновеността на личния живот има най-висок приоритет за социалната мрежа“.

"Не предоставяме на правителството пряк достъп до нашите сървъри, системи или мрежи", заявява и говорител на Yahoo в четвъртък вечерта. Концернът приемал личния живот на потребителите "много сериозно".

Washington Post се позовава в своята статия на вътрешна презентация на програмата за висшестоящи анализатори в агенцията. Тя включва слайдове, с които вестникът разполага. Там са споменати и имената на участващите компании. Слайдовете са предоставени на вестника от офицер от разузнаването, който е бил потресен от бурното нахлуване в личния живот на потребителите. "Те могат буквално в истинския смисъл на думата да видят как вие формулирате мислите си, докато пишете на компютъра си", е цитиран във вестника той.

Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
ГЕРБ-джииски ***, защо не се скриеш някъде с просташкия си милиционерски хумор, аВие в ДС така ли се веселите, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
benedict
преди 11 години
Според Washington Post PRISM е създадена през 2007 г., в началото на управлението на президента Джордж У. Буш.Я пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
В рамките на шегата, но предполагам че до всеки такъв "шпионин" трябва да стои по един психиатър, като имам предвид какви мисли и как протичат при мнозинството от юзерите на тези платформи.Иначе, сериозно, обемите от протичаща информация са толкова големи, че е невъзможно всички да бъдат следени. По-скоро има логически "роботи" - програми, които отсяват ключови фрази, думи, сайтове и при нужда се проверяват определени потребители. Едва ли е по-различно от подслушването на телефони и преглеждането на поща, използвани още преди 19 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
moliva_85
преди 11 години
Ако попитате Станишев пак Борисов и Цветанов стоят зад това :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Ха "добро утро" има ли някой за когото горното е все още новина? - Биг Брадъра е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
deant
преди 11 години
НЕ Е ВЯРНО!!!! НЕ СА АМЕРИКАНСКИТЕ ВЛАСТИ, А СА БЪЛГАРСКИТЕ И НЕ Е НЯКОЙ АМЕРИКАНЕЦ АМИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ!!!! И НЕ БЕШЕ ВОЛГА, БЕШЕ МОСКВИЧ, И НЕ ГО СПЕЧЕЛИ, АМИ ГО ПРЕГАЗИ!!!------------------------------Хора мислете когато четете mainstream медиите!! Ползвайте главите си! И най-вече знайте, че не всичко може да приемате за чиста монета, тъкмо напротив!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още