IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин – беден, но секси и за IT бранша

Как германската столица се превърна в магнит за стартиращите технологични компании

09:20 | 08.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В офиса на Wooga - един от големите производители на игри за социални мрежи. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

В офиса на Wooga - един от големите производители на игри за социални мрежи. Снимка: Investor.bg

Разбира се, не всички от тези начинания са успешни, но повечето компании успяват да съзреят. Около 70% от всички стартиращи компании успяват да доживеят поне 3 години, поясни за Investor.bg главният икономист на асоциацията BITKOM д-р Аксел Полш.

Според изчисленията на браншовия съюз ICT секторът е вторият по важност работодател в Германия след инженерната индустрия, изпреварвайки електрическата индустрия. Така в родината на BMW, Audi и Mercedes секторът на високите технологии вече дава повече работни места от автомобилостроенето. Според последното проучване на TNS Infratest и ZEW около 843 000 души работят в дигиталния сектор в Германия.

Комбинацията от икономическо влияние на страната и все още сравнително ниските разходи за интернет продукти създава примамливи възможности за инвеститорите, смятат от BITKOM.

Това далеч не е всичко. Изчисления на консултантската компания McKinsey показват, че интернет транзакциите са допринесли директно за 3,2 на сто от германския брутен вътрешен продукт през 2011 г., спрямо 5,4% в Обединеното кралство и 3,8% в САЩ. Точно тази цифра показва и потенциала за ръст на най-голямата европейска икономика. 

С годишни продажби в размер на около 200 млрд. евро всяка година, дигиталната индустрия е от ключово значение за бъдещия просперитет на Германия, а правителството е решено да ѝ помогне да се развива. То стартира програмата "Digital Germany 2015", която предвижда стимули за научноизследователска и развойна дейност и по-конкретно за насърчаване на културата на започването на бизнес в една индустрия, която живее чрез новите идеи.

Секторът остава оптимистичен въпреки продължаващата криза. Почти три четвърти от германските ИКТ компании очакват ръст на приходите през 2013 г., като общите приходи се очаква да нараснат с 1,6 на сто, според BITKOM.

По данни на асоциацията през 2012 г. обемът на пазара е бил в размер на 151 млрд. евро, а към тях трябва да се добавят експортът (хардуер и софтуер) в размер на 48 млрд. евро, приходите от чужди участия на германски компании от сектора (42 млрд. евро), както и кросинвестициите на такива фирми в Германия (12 млрд. евро).

Така пазарът на информационни и комуникационни технологии в Германия е най-големият в ЕС по отношение на приходите, като се равнява на 20% от общия пазар за съюза. Същевременно той е и четвърти в света с дял от 5,5%.

А тенденцията е възходяща... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 11 години
И публикуваната снимка е порно. При това толкова "хард", че на участника в сцената са му закрили очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Може би не си от ИТ индустрията?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mapto
преди 11 години
Пропаднаха ми всякакви представи за употребата на думата "секси". Може да е от годините, но намирам за трудно да се възбудя от град, пък било то и немскоезичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още