IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на технологични компании „застаряват“

Средната възраст на основателите на стартиращи проекти се вдига от година на година

12:00 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Има и изключения от тренда - главният изпълнителен директор на Minomonsters Джош Бъкли, който навърши 20 години през февруари, вече има успешен проект. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Има и изключения от тренда - главният изпълнителен директор на Minomonsters Джош Бъкли, който навърши 20 години през февруари, вече има успешен проект. Снимка: Ройтерс

В Силициевата долина продължават да се тълпят млади вундеркинди. Последното доказателство: гигантът в търсенето Yahoo придоби компанията Summly на 17-годишния Ник Д'Алойзио. Но средната възраст на основателите в технологичната, които се поддържат от фондове за рисков капитал, се увеличава, пише в свой анализ Wall Street Journal.

По данни на фонда за начален капитал Y Combinator от Маунтин Вю в Силициевата долина средната възраст на подпомаганите от него в момента 112 предприемачи е 28 години. Преди две години тя все още е бе на равнище около 26 години.

Инкубаторът за стартиращ бизнес Founders Institute, също от Маунтин Вю, казва, че средната възраст на поддържаните от него 330 основатели е 35 години. При началото на дейността на Founders Institute през 2009 г. средната година все още е била 29. Опериращият на територията на целите САЩ инкубатор Techstars определя средната възраст на основателите на технологични компании на 32 години, докато преди няколко години тя е била 25 години.

Инвеститорите смятат, че причината за това е промяна в концепцията за предприемачеството. Преди "възрастни хора с ипотеки не са искали да създават старт-ъпи, защото това начинание се е считало за твърде рисковано", казва Джесика Ливингстън, съосновател на Y Combinator.

„Сега обаче за основателите е по-лесно да получат подкрепа. Освен това все повече и повече хора напускат работните си места в концерни, за да вдъхнат живот на стартиращи технологични компании, което се погрижи за по-силен социален прием“.

Но някои талантливи тийнейджъри все още привличат много внимание. Точно като случая на Ник Д'Алойзио и неговата Summly. Или на Лавингия Сахил, който миналата година на 19-годишна възраст продаде за над 8 млн. долара своята услуга за електронна търговия Gumroad.

В Силициевата долина младите предприемачи имат своята традиция. Стив Джобс е на 21, когато основава Apple със своите съдружници. Лари Пейдж и Сергей Брин от Google са били на по 25 години, когато основават търсачката през 1998 г. Средната възраст на основателите на десетте най-ценни компании, някога финансирани от Y Combinator - включително Dropbox, Airbnb и Heroku, е 24 години.

Марк Андрийсен основава оператора на браузъра Netscape в 20-те си години. Той смята, че  младите основатели са „безстрашни заради невежеството  си", защото те още не разполагат с лоши преживявания и лош опит. Компанията му за рисков капитал Andreessen Horowitz обаче не взима под внимание възрастта на кандидатите за подрепа.

Джонатан Дауни е основател на Airware. Производителят на софтуер за безпилотни летателни апарати се поддържа от Y Combinator. Дауни казва, че е имал груба представа за компанията си преди завършването си на Масачузетския технологичен институт през 2006 г. Но с цялото си време се посвещава на компанията чак през 2011 г., когато той е бил на 27 години и вече е работил за известно време за цпроизводителя на самолети Boeing.

„Различни преживявания и опит преди създаването на старт-ап са от полза“, казва Дауни, който сега е на 29 години.

Възрастта на основателите се покачва не само в САЩ, но и в целия свят, казва Адео Реси от  Founder Institute. Все пак средната възраст на тези предприемачи в Азия все още е много ниска. Реси казва, че правителствата трябва да инвестират в програми, които да помагат на хората да се превръщат от персонал в основатели.

„Да се надяваме  млади, иновативни стартиращи фирми да се появят от нищото, е нереалистично", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още