IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли една виртуална валута да се окаже последният актив за убежище?

Анализатори описват Bitcoin като хедж срещу глобалната валутна система

17:41 | 29.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Донякъде Bitcoin прилича на борсово търгуваните фондове (ETF) като FORX на Pimco – кошница от валути, която се използва като хедж срещу американския долар. Bitcoin обаче е нещо повече и всъщност представлява хедж срещу глобалната валутна система.

Всъщност Bitcoin не е по-противоречив финансов инструмент от дериватите или кредитните суапове за защита от фалит (CDS). При това можете да използвате валутата по всякакъв начин, включително за незаконни неща, точно както секюритизираните облигации.

Може би почитателите на Bitcoin са прави и това е валутата на бъдещето. Или вероятно това е просто шега. Като се има предвид, че създателят или създателите на системата остават неизвестни, всичко изглежда като пародия на глобалната икономика. От това, че използваната технология засега се оказва напълно функционална и това, че виртуалните пари реално са в обръщение, шегата просто става по-добра. Но всъщност истината е, че няма голямо значени дали става въпрос за шега. Системата просто работи.

Интернет харесва лошите идеи. Много хора си мислеха, че Twitter е възможно най-лошият начин, по който хората могат да си комуникират. Facebook също се приемаше за ужасна форма на социална комуникация под формата на списък от приятели, които може да „сръчквате“, когато си пожелаете. Арабската пролет обаче донякъде промени това схващане.

Рецепта за успех в итернет е да се захванете с най-глупавата и елементарна идея, която обаче да притежавате. След което трябва да започнете да я разпространявате, докато някой не ви купи или не превземете цялата мрежа.

Bitcoin започна по същия начин. Виртуалните пари искат от вас да забравите за централните банки, както Стив Джобс поиска от потребителите на iPhone да забравят за мишката.

Има една характеристика на Bitcoins, която определено е интересна, а именно, че системата децентрализира доверието. Доверието се печели трудно. Верифицирането на транзакции е огромен проблем, заради който PayPal може да ви заключи акаунта, когато през него започнат да преминават прекалено големи суми.

Печеленето на доверие обикновено е приоритет на правителствата и рекламните агенции. Доверието също така лесно може да бъде загубено. Просто позволете на банките си да фалират и накарайте цялата страна изведнъж да проумее, че депозитите, които винаги да били приемани за фундаментално неприкосновени, всъщност са рисков актив.

И тук се появява Bitcoin – валута, с която всяка транзакция се съхранява от цялата мрежа и всяка отделна „монетка“ си има собствена история. Не е необходимо да се доверявате на нищо друго освен на математиката.

Изведнъж идея, която изглежда абсурдна – напълно децентрализирана валута, без централна банка или правителство, които да я контролират и на пръв поглед без реална стойност, се превръща в реален икономически актив.

Bitcoin се оказва популярна най-вече там, където хората по скоро биха предпочели да се доверят на анонимни съмишленици в интернет, отколкото на световната икономика. Не трябва да забравяме, че Bitcoin не е обвързана с никакви други активи, освен с доверието на своите потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Не знам защо в тези разсъждения са намесени банките?! По принцип, няма никаква нужда да се смесват двете дейности - кредитиране и разплащане. Разплащането е просто преминаване на едни пари от една сметка в друга (в замяна на стока или услуга). Толкоз. Няма депозити, няма кредити - ти ми даваш нещо, аз ти давам пари (независимо пипаеми или електронни). И тук фалит не може да има. А депозитите и кредитите са съвсем, съвсем друга дейност. Разбира се, на банките им е изгодно да свързват двете неща - така обвързват клиентите си повече, но това, пак казвам - никак не е задължително. Още повече, че по този начин банките явно злоупотребяват като начисляват много, много по-високи такси за разплащания от реално възможните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Досегашният начин на разплащане със съществуващите "официални" валути всъщност е една много голяма измама. Вече много малко хора знаят за какво служат парите, как работи финансовата система или колко струва произведеният от тях продукт. Илюзията, че само официално напечатаните от държавата пари притежават магическото свойство да се превръщат в стоки е много старателно поддържана заблуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Георги Стоянов, благодаря ти за статията. И понеже вече се започна по-смело да се говори и за това, да те насоча към идеята, реализирана от много американци, нарича се "negotiable instruments"/ инструменти за договаряне. И ползването на тези инструменти е на базата на факта, че парите нямат златно покритие, а покритието е човекът с неговото ЕГН/ не случайно от 2009 година личните документи на българските граждани станаха собственост на държавата, веднага след приемането на Лисабонския договор.Вече писах, човекът е капиталът. Парите без човека, нямат сила. Те трябва да се движат. Но ако ни е внушено, че под движение се разбира движение от една сметка в друга, то действителността е, че движението е човешкият труд и желание, човешките нужди.Банките ти дават кредитна карта на базата на твоите "нужди". Дават ти дигитални пари/ една пластмасова карта и ТИ започваш да "узаконяваш" дигиталните пари в реални ползвайки ги на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Чудничко. Първата достатъчно успешна алтернативна валута, която се появи на небосклона е напълно в състояние да срути банковата система и държавното управление в световен мащаб. Жалко, че за сега нито обикновените хора, нито банкерите или политиците са в състояние да проумеят колко сериозни биха били последствията от това. Сега съществуващите "официални" валути са безумно тромави и неудобни за работа и проблемите в Кипър за пореден път потвърждават това. Що се отнася до златото то също е един нелош вариант на напълно универсална и абсолютно конвертируема световна валута. Накъде ще тръгнат нещата за сега не е ясно, но ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Че те и световните валути отдавна са виртуални - правителствата или печатат пари без покритие, или направо ги създават по компютърски път.Единственият актив-убежище накраят ще остане същият, познат ни от хилядолетия - онуй жлътото и звънливото, което е играло ролята на пари от древните вавилонци и финикийци допреди сто години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Че те и световните валути отдавна са виртуални - правителствата или печатат пари без покритие, или направо ги създават по компютърски път.Единственият актив-убежище накраят ще остане същият, познат ни от хилядолетия - онуй жлътото и звънливото, което е играло ролята на пари от древните вавилонци и финикийци допреди сто години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още