IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia намери един шлагер, но битката продължава

Все още остават съмненията дали Windows Phone ще успее да се наложи като трета мобилна операционна система след Android и IOS

11:32 | 23.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia намери един шлагер, но битката продължава

На Елоп трябва да му се признае освен това, че успя да повиши "тактовата честота на Nokia", както самият той заяви през миналата година. Ууд казва: "Истинско чудо е това, което те направиха – да представят през 2011 г. Windows Phone, а след това периодично да пускат допълнителни устройства.

"Все още сме в преходен период. Въпреки това вече сме много доволни от това как продуктите на Nokia се опълчват на конкуренцията. Фокусираме се върху вдъхновяващия опит на потребители", каза Елоп. „Ние сме фокусирани върху спечелването на сърцата на нашите клиенти. Начинът, по който можем да подобрим представянето на Nokia, продължава“, казва той.

Елоп наистина успя да закрепи позицията на компанията, но сега въпрос е да намери обратния път към конкуренцията. По тази точка наблюдателите не са толкова оптимистични. Цената на акциите на Nokia въпреки скорошното възходящото движение отново не е висока. Дивидентът бе осребрен и финландците вече обявиха, че през първото тримесечие на 2013 г. резултатът ще  бъде слаб.

И това не е всичко: в САЩ продажбите на устройствата на Nokia спаднаха рязко, Китай също изглежда проблематичен. Освен това в развиващите се страни, където финландците винаги са били много успешни, конкуренцията с евтини устройства с Android става все по-интензивна.

За да засили позицията си, успоредно с пускането на Lumia смартфоните Nokia внесе на пазара и втори клас устройства. Под името Asha продуктите тряба да запълнят празнината между смартфоните от висок клас и ниските евтини устройства. Те са специално предназначени за развиващите се пазари и на някои от тях вече видяхме първоначален успех.

Според Кънингам Nokia сега трябва да покажа какво следва от тук насетне. "Няма предварително определен път за потребители на Nokia Asha, които искат да преминат към Windows“. Финландците наистина пуснаха и по-евтини смартфони Lumia на пазара. Но Кънингам иска повече устройства, които са специално предназначени за тази важна целева група.

И, разбира се, все още остават съмненията за това дали Windows Phone ще успее да се наложи като трета мобилна операционна система зад Android на Google и IOS на Apple. Защото, въпреки че Nokia официално забрани Symbian, през 2012 г. все още са били продавани повече устройства със стария софтуер, отколкото Lumia устройства с новата операционна система на Microsoft.

Наистина продажбите на телефоните с Windows Phone скачат. Търсенето обаче все още е мудно. В доклад на пазарния анализатор Kantar Worldpanel Comtech се заключава, че Windows Phone почти е утроил пазарния си дял във Великобритания през изминалата година - но само от 2,2 до 5,9%.

В същото време вероятно най-големият конкурент на Nokia подхрани борбата за третата позиция. Също изпитващият затруднения BlackBerry представи в края на януари ново устройство на пазара, както и актуализация на операционната си система.

"Един поглед към представянето на BlackBerry 10 показва, че те се стремят към новия старт", казва Ууд. "Вече са достъпни 75 000 приложения. BlackBerry заяви, че иска да мине границата от 100 000 апликации в следващите седмици. За да се постигне тази цел разработчиците са поели малък риск. BlackBerry им обещава 10 000 долара, ако за период от дванадесет месеца имат приходи от поне 1 000 долара“. „Microsoft твърди, че в каталога си разполага със 150 000 приложения. За Apple тази цифра е по-висока - 700 000 програми.

В края на февруари в Барселона ще се проведе Mobile World Congress. През миналата година Стивън Елоп използва сцената, за да представи някои иновативни продукти, включително смартфон с високо качество на камерата и специални фото и видео функции.

Ако Елоп наистина иска да имитира Мохамед Али и да се върне с блясък и слава на сцената, натискът над него расте. Той спешно трябва да извади нещо велико от шапката си, с което да се погрижи за дебели заглавия в пресата, пише още WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още