IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia намери един шлагер, но битката продължава

Все още остават съмненията дали Windows Phone ще успее да се наложи като трета мобилна операционна система след Android и IOS

11:32 | 23.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia намери един шлагер, но битката продължава

Преди две години Стивън Елоп е съвсем нов в Nokia, когато като главен  изпълнителен директор произнесе почти легендарната си реч за тежкото положение на финландския телефонен гигант. Две години по-късно Елоп все още е в компанията. А миналия месец той успя за първи път от шест тримесечия насам да докладва за тримесечие с печалба. 

Дали бившият мениджър на Microsoft е успял да направи най-големия обрат от времето на т. нар. „Rumble in the Jungle", известния боксов мач между Мохамед Али и Джордж Форман? И тогава, през далечната 1974 г. мачът бе спечелен от зашеметяващия и амортизиран Али за изненада на целия свят.

Елоп се погрижи с отдалечаването от остарялата морално мобилна операционна система на Nokia Symbian за най-голямото противоречие в историята на концерна, пише в свой анализ Wall Street Journal. Той не обърна внимание на напредъка на конкурента Android и предпочете неизпипания все още Windows Phone софтуер на Microsoft. Не малко анализатори сега са убедени, че Елоп е направил правилния избор. 



"Всеки стратег трябва да се запита дали не е по-добре сам да поеме по своя път и по този начин да се отдалечи малко от конкуренцията, или дали предпочита да влезе в директна конкуренция с Samsung и HTC," казва Бен Ууд, изследователски директор в CCS Insight. "Ако Nokia бе избрала втория вариант, щеше да бъде победена".

За пример Ууд взима производителя HTC. Компанията представи в началото на 2012 г. HTC One X – едно отлично устройство. И то се продаваше доста добре - в продължение на две седмици. "Тогава те сложиха главата си на дръвника и Samsung я отсече. Същото щеше да се случи с Nokia“.

Пийт Кънингам, главен анализатор в Canalys, е на същото мнение. „Ако те бяха скочили във влака Android, вече щяха да са мъртви. Windows Phone е единственият шанс на Nokia".

Има и още един пункт, по който анализаторите са единодушни: радикалното преструктуриране на Nokia, което бе стартирано от Елоп, бе наложително, колкото и брутално да е. Новият директор промени корпоративната култура и зададе курс към разпродажби.

Той съкрати Борда и отдели излишния бизнес - включително и собствената офис сграда. Седалището във Финландия бе продадено за 170 млн. евро и след това взето обратно под наем. 32 хиляди души трябваше засега да бъдат съкратени. Разходите за преструктуриране възлизат вече на повече от един милиард евро. Елоп не изключва по-нататъшните планове за намаляване на разходите.

Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още