IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Часът на истината за Sony наближава

От Playstation 4, която ще бъде представена следващата седмица, се очаква да даде импулс на концерна

15:50 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Sony възлага големи надежди на новата си конзола. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sony възлага големи надежди на новата си конзола. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Sony Казуо Хирай е имал прекрасен предварителен план. През януари в поредица от интервюта той разпространи оптимизъм за концерна. Само след няколко дни новата игрова конзола Playstation 4 ще се погрижи за още по-голяма истерия, след като Sony не отрече съобщенията в медиите, че ще я представи на 20-и февруари в Ню Йорк. Но планът на Хирай проработи само наполовина, пише в свой анализ германският икономически ежедневник Handelsblatt.

След като даде интервюта пред избрани японски и чуждестранни медии, включително пред Handelsblatt, в които през януари заяви, че е доволен от първите си девет месеца на поста и Sony сега се движи в правилната посока, акциите започнаха своя бърз галоп.

До конференцията за тримесечните данни през миналата седмица цената на акциите скочи с 50 на сто.

Но дори и много точните материали на японските вестници за новата конзола PlayStation не успяха да генерират достатъчно ентусиазъм сред инвеститорите след като цяло разочароващите резултати. В петък те отново оставиха акциите на Sony да се спуснат с около десет процента. А днес имат време за размисъл, тъй като фондовият пазар е затворен заради почивни дни.

Въпреки че Sony регистрира оперативна печалба в размер на 46 млрд. йени след загуба от 92 млрд. йени (720 милиона евро) преди година, тази цифра според проучване на Thomson Reuters, е с цели 36% под прогнозите на анализаторите. Само благодарение на печалбите на финансовия сектор и продажбата на ценни активи, като централата в САЩ, групата не преразгледа прогнозирания баланс за текущата финансова година.

Особено отрезвяващ факт обаче е, че основната дейност на Sony, битовата електроника, продължава да стагнира. Главният финансов директор Масару Като намали не само прогнозата за продажбите за цифрови фотоапарати с 1 млн. устройства до 15 млн. устройства, но също така и продажбите на PC дивизията до 7,6 милиона броя и подразделението за телевизори - до 13,5 милиона броя. За 2013 г. Като прогнозира стагнация на продажбите. Рентабилността обаче се очаква да се увеличи благодарение на мерките за икономии.

Наистина зле обаче е положението в едно подразделение, което е много присърце на Хираи – видеоигрите. Преди да стане главен изпълнителен директор на цялата компания, той в продължение на дълги години ръководеше бизнеса с Playstation в САЩ, а след това и цялото подразделение на японския концерн.

По време на своя бум подразделението правеше до 50% от цялата печалба на концерна, а днес едва отчита положителен резултат.

Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още