IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво прави Снежанка в Youtube?

Някои студия не използват системата за идентифициране на защитено с авторски права съдържание

13:40 | 11.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво прави Снежанка в Youtube?

Youtube поясни, че видео порталът не може да бъде държан за отговорен за нарушения на авторското право заради т. Нар. Digital Millennium Copyright Act. Освен това Youtube ще премахне защитено съдържание, ако порталът бъде информиран за такова. Съдът все още не е издал присъда.

Google създаде системата Content ID през 2007 г. С помощта на програмата собствениците на права ще бъдат в състояние да блокират идентифицирано като защитено с авторски права съдържание, така че то напълно да изчезне от портала или не се вижда в някои региони на света. Освен това собственикът на правата може да поставя реклами, които да се показват около видеото или в самия клип, когато се показва филмът. По-голямата част от приходите от такива реклами влизат в джобовете на Холивуд.

Някои от филмите, които през последните няколко месеца са били качени от различни потребители на YouTube, в момента съдържат реклама. Сред тях са блокбъстърът от 1990 г. Misery на MGM Studios.

Content ID спомогна за ограничаване на проблема с пиратството, казват представители на индустрията. След въвеждането на софтуера са се случили доста неща. Google е подписал договори с Disney и други студия. Постепенно Youtube се превърна в платформа за професионално произведени телевизионни предавания и дори цели филми могат да се отдават под наем срещу заплащане.

Последните проблеми с качените клипове биха могли да ограничат бизнеса с отдаването на филми под наем. Заглавия като "Аз съм номер четири" и "Шанхайско слънце" са свободно достъпни в Youtube, въпреки че студията са подписали споразумения за дистрибуция с платформата.

Но все пак вероятно би било лесно да се премахнат незаконно качени на страницата видеа, ако студията сигнализират за проблема.

При някои от качените филми потребителите, качили видеото, посочват в описанието на клипа дори, че не притежават авторските права. Други добавят дори обяснение за това как незаконно качените филми могат да бъдат изтеглени с допълнителен софтуер.

Няколко души, които са използвали Content ID, заявяват пред WSJ, че системата работи добре. Въпреки това често аудио и видео следите на качените видеоклипове са манипулирани, така че защитеното съдържание да не може да се намира автоматично. В допълнение се съобщава, че някои медийни компании не прилагат правилно Content ID  понякога дори забравят да блокират незаконното съдържание.

Затова в социалните медии често се получават изненади, когато там се появят линкове към цели холивудски филми, при това видими за всички. Особено в Twitter такива препратки бързо стават много известни.

Кейли Фрай е студентка в близост до Толедо, Охайо. Тя разказва, че често попада на съобщения за отстранено съдържание в Youtube, изтрито заради нарушени авторски права. Но преди няколко месеца приятел ѝ е разказал, че на видеоплатформата могат да се намерят все повече цели филми.

През миналата седмица Фрай е открила в Youtube лентата „Ева с трите лица" -филм от 1957 г. Последвали още ленти, след което тя организирала специална вечер с приятелките си, за да гледат на лаптопа ѝ филма на ужасите „Хелоуин“ от 1970 г. „Все по-често ще надзъртам в Youtube“, казва студентката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 3
ivancholak
преди 11 години
Снежанка и дойде времето да издуха на Дядо Мраз. И без това вече е дърта и само за това става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Да и това е вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Абе няма проблем, вместо да трият подобни съдържания, да следят колко потребители са го гледали и да си търсят дял от печалбата от реклами. Технически не е невъзможно да се направи. Не знам що дигат толкова врява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Филмовите студия трябва да са луди да си мислят, че могат да спечелят от филми от 70-те години. Затова мисля, че е по добре да има някаква давност на тези филми, след която да стават свободни за разпространение. За бога някои от тези филми се продават на оригинален диск във сутрешния вестник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Тубата нали печели от рекламки, да плаща част от печалбата като авторско право, не да се правят на ощипани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още