IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо борсата обича Amazon

Инвеститорите вярват, че компанията обвързва силно своите потребители

13:12 | 06.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Защо борсата обича Amazon

Традиционните методи за оценка също интересуват малко инвеститорите в Amazon. Това очевидно се дължи на това, че те вярват на Amazon повече, отколкото на всяка друга компания, особено по отношение на обвързването на клиентите. Гигантът при супермаркетите Wal-Mart Stores е печеливш, но не е такава машина за продажби, пише още WSJ.

За последното тримесечие Amazon отчете оперативен марж на печалбата от 1,9%, доста над консенсусната оценка на анализаторите за по-малко от 1%. При това на феновете на Amazon им е все едно, че този марж преди две години бе 4%. Всичко се счита за оправдано предвид голямата цел - Amazon скоро да доминира в света на онлайн пазаруването.

По-високият марж на оперативната печалба се движеше основно от търговци, които продават стоките си чрез Amazon и отстъпват в замяна част от приходите. Продажбите на тези трети лица се увеличават през четвъртото тримесечие с 43 на сто - много повече, отколкото общия ръст на продажбите от 22 на сто. Анализаторите виждат това като знак, че Amazon се промушва във все повече краища на шопинг вселената.

Фондов анализатор, който пожела да остане анонимен, защото официално не отговаря за Amazon, обяснява защо толкова много инвеститори си падат по Amazon: компанията привлича все повече и повече търговци и по този начин се превръща в платформа, която може да задвижва какъвто и да е вид на електронната търговия. Затова било напълно възможно Amazon в крайна сметка напълно да се оттегли от продажбата и да оперира само инфраструктурата, което позволява търговията между купувачи и продавачи, и просто да касира своя дял.

"Повечето хора, които държат акции, не мислят за краткосрочната оценка", казва анализаторът. "Те вярват, че Amazon може да увеличи значително своя дял в глобалната интернет търговия, тъй като все повече и повече продажби са реализирани в интернет".

Анализаторът Джордан Рохан от Stifel Nicolaus изчислява, че общата стойност на стоките и услугите, продадени през последното тримесечие от Amazon, е почти 40 милиарда долара. Това е много по-висок обем от отчетените нетни продажби от 21,3 милиарда долара. Той оценява акцията с "купувай" и дава целева цена от 335 долара.

Дори ако отчетът е разочароващ, на Wall Street се чудят за това колко продукти компанията успява да прехвърли между продавачи и купувачи. Това остава неразбираемо за конвенционалните инвеститори при съотношението цена-печалба от малко над 70. Но пък останалата част от инвеститорите не се интересуват от него. Докато Amazon увеличава броя на стоките, които се търгуват на платформата, цената на акцията ще скача, заключава WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 11 години
Даже прогнозираха,че цена от 1500$ e нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Най-сигурният признак, че един балон е готов да се спука е, когато пишман разбирковци започнат да ти обясняват как и защо цената никога не може да падне. С P/E над 300 Амазон е балон чакащ карфица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Такива писания имаше и за APPLE преди да се срутят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още