IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Дотком стартира Mega прoвокация

Интернет предприемачът представи наследника на платформата за споделяне Megaupload, която бе затворена заради обвинения в интернет пиратство

11:54 | 21.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от представянето на Mega. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от представянето на Mega. Снимка: Ройтерс

За родения в германския град Кил Ким Шмиц, бивш хакер, който се преименува на Ким Дотком, Mega е едно ново начало. Точно преди една година в Нова Зеландия специалните полицейски сили по настояване на американските съдебни власти и ФБР претърсиха луксозното му имение близо до град Окланд, използвайки тежко въоръжение. Дотком и неговия управленски екип бяха арестувани и задържани. В същото време и уебсайтът Megaupload беше затворен. Няколко милиона потребители изгубиха достъп до своите данни, а активите и сметките на Дотком бяха замразени.

Американските власти обвиняват Megaupload че участва в нарушаване на авторски права. Така например потребителите на услугата са качвали на Megaupload филми и софтуер, които след това са били предоставяни на трети лица. Дотком също е участвал пряко в схемата и е спечелил милиони.

Свръхтежкият германец яростно отрича това твърдение. Разбира се, потребителите са използвали службата му за незаконно споделяне на файлове, какъвто е случаят с всички така наречени файл хостинг услуги, казва той в интервю за Ройтерс. Винаги когато Megaupload е научавал за това, данните са били незабавно отстранявани от сървъра. Дотком казва, че правителството на САЩ умишлено е нарушило законите, свързани със защита на доставчиците на интернет услуги.

Желанието на американското правосъдие за бърза екстрадиция на Дотком и екипа му не бе изпълнено. Съдът в Нова Зеландия установи, че подслушването на Дотком от страна на тайните служи в Нова Зеландия е било незаконнo. Полицейската акция и конфискацията на имущество също са били извън рамките на закона, реши още съдът през 2012 г. Премиерът Джон Кий дори трябваше да се извини за провала.

След освобождаването му под гаранция Дотком живее в луксозната си вила в очакване на съдебното заседание за дело за екстрадиция в САЩ през август. Той се радвал на възможността да докаже своята невинност пред съда. Американското правосъдие искало да създаде от неговия случай прецедент, с който да съди създателите на други подобни услуги. "Ние сме тест."

Дотком смята, че т. нар. външни носители за съхранение на данни, или т. нар. облак, има светло бъдеще. "Мисля, че все повече устройства като лаптопи, ще бъдат напълно лишени от твърди дискове. Тогава ще има само главна памет и минимум, в който операционната система да се зарежда. Всичко останало ще се озовава в облака. Да работиш в този бизнес ще бъде със сигурност печелившо“. Интернетът обаче е в опасност да бъде колонизиран от няколко компании или правителства, които се опитват да го контролират. "Когато това се случи, свободният поток на данни ще секне, иновациите ще се ограничат. Въпреки това, ние трябва да действаме“, сигурен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Ким Дотком е велик човек!!! Респект!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още