IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трагичният край на един вундеркинд

Интернет активистът Аарон Суорц се самоуби, за да не влезе в затвора

08:44 | 15.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Движението Demand Progress сравни обвинението с &quot;опит да се тикне някой в затвора заради това, че е взел прекалено много книги от библиотеката&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Движението Demand Progress сравни обвинението с "опит да се тикне някой в затвора заради това, че е взел прекалено много книги от библиотеката". Снимка: Ройтерс

"Беше му трудно да помоли за помощ и да направи тази част от живота си обществено достояние", обясни тя. "Той не умееше да моли хората за пари".

Суорц е мъртъв от петък, когато 26-годишният е намерен от приятелката си в техния общ апартамент в квартал Бруклин в Ню Йорк. Той се е обесил с колан, заяви запознат със случая полицейски служител.

Не е оставил предсмъртно писмо. Говорител на Института по съдебна медицина в Ню Йорк е заявил, че аутопсията е проведена в събота. Причината за смъртта е самоубийство чрез обесване.

Причините, поради които някой може да предприеме такава драстична стъпка като самоубийство, са сложни и едва ли може да се обяснят с единичен причинител, твърдят експерти. Семейството на Суорц и приятелката му обаче са убедени, че фанатизираните търсачи от правоприлагащите органи са изиграли роля.

Семейството повдига сериозни обвинения срещу прокуратурата

"Смъртта на Аарън не е лична трагедия, тя е в резултат на съдебната система, която отиде твърде далеч. Решенията, взети от правосъдието и Масачузетския технологичен институт, допринесоха за смъртта му", съобщи семейството в изявление, публикувано на интернет страницата в памет на младия човек rememberaaronsw.tumblr.com. Изобретателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий заяви: "Аарън е мъртъв. Протестиращи от света, ние загубихме един мъдър човек. Хакери за справедливост, ние сме по-малко. Родители, загубихте дете. Да поплачем."

Натискът на прокуратурата натовари силно Суорц, казва негов приятел и добавя, че от известно време е страдал от депресивни моменти. Кори Доктороу, приятел на подсъдимия, и автор на блога Boing Boing, пише в една дълга статия, че Суорц в продължение на години се е борил с депресията си и пише за тази борба публично.

Мрачна статия от блога на Суорц, публикувана през 2007 г. е озаглавена "В деня, когато Аарон се самоубива." Неговият колега Алексис Оханиън, съосновател на сайта Reddit, твърди, че е бил толкова притеснен, когато се натъкнал на нея, че се е обадил на полицията.

Суорц често е казвал, че "чувства болката до болка". Когато нещо е сложно, той е убеден, че е по-добре да го посрещне с болка, вместо да избяга. "Но този път той пропадна в болката", казва приятелката му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Един съвременен Прометей е мъртъв! Но Бог ще продължи делото на Аарон Суорц и смъртта му няма да е напразна!R.I.P. Аарон Суорц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
0pk
преди 11 години
хм, адвоката му е бил бездарен. една-две медицински експертизи и подсъдимия става невменяем. а както знаем лудите не ги грози затвор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Опитахме се да коригираме някои места, благодаря за коментара и критиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Някой не приема градивна критика. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
R.I.P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още