IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook отново събуди алчността на инвеститорите

В мистериозно съобщение мрежата отправи покана за презентация, на борсата цената на акциите се върна над 30 долара

16:35 | 10.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook отново събуди алчността на инвеститорите

Очакванията са високи. Какво ли ще обяви Марк Зукърбърг следващия вторник? Директорът на Facebook ще представи нов продукт, само това е ясно. В имейл Facebook покани журналисти и партньори на презентация на 15-и януари в Менло Парк: "Елате и вижте това, което ние правим", пише в поканата.

Оттогава валят спекулациите за това, какво би могло да се крие зад мистериозния анонс. Някои експерти смятат, че Facebook ще влезе на пазара за мобилни телефони. Такива слухове кръжат от дълго време, въпреки че винаги яростно са отричани от Зукърбърг. Бизнесът с мобилни телефони не бил изгоден за компанията му.

Не по-малко са слуховете, че Facebook планира да предложи своя търсачка, с която да атакува директно Google, или услуга за размяна на музика, за да конкурира iTunes на Apple. Най-вероятно е, че социалната мрежа ще обяви разширяване на дейността си в областта на електронната търговия. Първите стъпки към превръщането си в търговски портал Facebook предприе с Facebook Gifts, пише в свой анализ DPA.

Слуховете не навредиха на цените на акциите през последните седмици. Цената нарасна от средата на ноември с 50 процента. От една седмица ралито отново набра скорост. За първи път в сряда на борсата акцията отново струваше над 30 долара.

Междувременно анализаторите оценяват компанията много по-положително. Facebook не е друга компания, казва Майкъл Пачтър, анализатор в Wedbush Securities, пред Wall Street Journal. "Но има все повече доказателства, които предполагат, че те започват да правят нещата, които сме си мислели, че могат да правят".

Решителна крачка към прогреса - Facebook очевидно е намерил начин да прави пари от потребителите на смартфони и таблети. Продажбите скачат през третото тримесечие с 32% до 1,3 милиарда долара. Реклами на мобилни устройства са допринесли с около 150 милиона долара за общите приходи.

За сравнение, през второто тримесечие мобилните реклами са били само за 40 до 50 милиона долара. С напрежение се очаква, дали тази тенденция ще бъде затвърдена при представянето на следващите данни на 30-и януари.

Като цяло Facebook има повече от един милиард потребители. Особено бързо расте броя на потребителите, които влизат в сайта чрез мобилно устройство. Ако преди една година делът им бе 47% от потребителите, сега той е 60% и се увеличава ежедневно.

Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Не че съм фен на сураттефтерлъ ама базата я имат. Само не са измислили как да издоят статдото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Егати овците са тея инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Тя алчността им не е заспивала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още