IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският Север с по-бърз мобилен интернет от Юга

Ако операторите отложат инвестициите си в LTE, те застрашат дори съществуването си на пазара, заключва WSJ

10:18 | 29.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече потребители ползват мобилен интернет. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Все повече потребители ползват мобилен интернет. Снимка: Getty Images News

Постоянно нарастващият трафик прави в дългосрочен план преходът към по-мощни мрежи като LTE от съществено значение. В Германия строителството вече е в ход. След няколко месеца всички големи германски градове ще бъдат покрити с LTE. Deutsche Telekom е на една и съща права с конкурента си Vodafone. O2 през следващите години ще вложи няколко стотин милиона евро. В метрополии като Франкфурт и Офенбах дъщерната компания на Telefónica вече предлага LTE, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Хановер и Рейнско-Рурската област са планирани за следващата година.

Само E-Plus, дъщерно дружество на холандската KPN, още не е започнало да изгражда бързо безжична мрежа. KPN признава необходимостта за това, обаче засега само на вътрешния пазар: в Холандия преди две седмици приключи търг на радиочестотен спектър за развитието на LTE мрежи, от които държавата прибра общо около 3,8 милиарда евро.

Освен KPN в търга участваха и Vodafone, T-Mobile и шведската Tele2, която досега няма своя собствена холандска мрежа. Тръжните приходи са доста забележителни, защото например немският търг за честота отчете малко по-малко приходи – 4,4 милиарда евро, въпреки че в тази страна живеят над 80 млн. хора, докато в Холандия има само 17 милиона жители.

Сега KPN стартира бързо разширяване на LTE мрежата на вътрешния си пазар, от средата на следващата година услугата ще е на разположение за около половината от населението, около година по-късно доставчикът ще предложи национално LTE покритие.

И при други европейски оператори постепенно се налага знанието, че те могат да използват бързото развитие на LTE мрежите, за да си осигурят конкурентно предимство. KPN си дава сметка, че експанзията за няколко милиарда евро ще доведе дивидента почти до нула. Когато това стана известно, акциите на KPN се свиха с 15 на сто, след което Fitch понижи и кредитния рейтинг на компанията.

Сред инвеститорите акциите на телекомите бяха популярни главно поради една причина: стабилни приходи значеха същевременно и високи дивиденти. Но дори и анализаторът на Bernstein Робин Биненщок наскоро призна, че Deutsche Telekom постъпва правилно, като намалява своя дивидент за сметка на по-големи инвестиции, дори и ако успехите под формата на увеличаване на продажбите и печалбите ще са видими едва след няколко години.

Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още