IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-мразеният човек в китайския интернет бранш

От август насам Qihoo на интернет предприемача Хунгуй Джоу отхапа 10% от интернет търсенията в Китай

09:00 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Джоу (в средата) при листването на Qihoo 360 Technology Co Ltd. в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Джоу (в средата) при листването на Qihoo 360 Technology Co Ltd. в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

"Ние правим всичко възможно, за да си сътрудничим с компетентните органи, за да се предпазим от всички незаконни реклами на нашия уебсайт. Но в динамичната и бързо променяща се среда на интернет това не винаги е възможно", отвръща кратко на обвиненията говорителят на компанията Кайзер Куо.

А преди две години Джоу и Tencent скочиха толкова яростно един срещу друг, че китайският надзорен орган принуди компаниите да се извинят публично една на друга.

Иначе китайският пазар води самотно съществуване. Езиковата бариера и цензурата в Пекин карат чуждестранните конкуренти да бъдат по-предпазливи. Услуги като Facebook и Twitter са блокирани. Google драстично намали бизнеса си в Китай. В допълнение към контрола, практикуван от Baidu в интернет търсенето, Alibaba Group притежава дял от 76 на сто от всички транзакции в областта на електронната търговия в Китай. Sina и Tencent доминират при услугите за кратки съобщения. Tencent пък е лидер при моментните съобщения и контролира 36% от китайския пазар за онлайн игри.

Нито една друга страна не може да се похвали с толкова много интернет потребители, като Китай. Над 500 млн. китайци са онлайн. Но тъй като страната не може да се похвали с ефективна антитръстова система и винаги се е разчитало на смело и необуздано копиране,  китайската интернет индустрия се развива като истинска "джунгла", критикува още Джоу.
Qihoo прави пари от интернет трафика, който компанията генерира чрез своя антивирусен софтуер и браузър. Браузърът към септември е използван от 303 милиона потребители на месец. През третото тримесечие Qihoo увеличава приходите си със 77% до 84 млн. долара спрямо предходната година. За цялата 2011 година компанията отчита приходи от над 167,9 милиона долара.

И със своя антивирусен софтуер Джоу си спечели врагове в индустрията и то малко след като го пуска за първи път на пазара през 2006 г. По онова време редица китайски компании, включително търсачката, на която Джоу е съосновател и която по-късно бе продадена на Yahoo, препоръчват на своите потребители да инсталират на своята лента на браузъра инструменти, които да ги пренасочват към собствено за компаниите съдържание. Софтуерът на Qihoo 360 идентифицира обаче тези инструменти като зловреден софтуер и ги деинсталира.

Джоу си признава, че е работил върху създаването на ленти за търсачката, с което деинсталиране неговата по-късно основана компания Qihoo е печелила. „Да участвам в изграждането им е грешка, която съм извършил", пише той по електронната поща. Той е  млад и твърде съсредоточен върху конкуренцията, вместо да респектира своите клиенти, добавя той.

След като софтуерът на Qihoo започва да премахва лентите с инструменти, Yahoo China, бившият работодател на Джоу, съди Qihoo 360 за нелоялна конкуренция. Yahoo China печели съдебната битка и Qihoo трябваше да прекрати дейността си по нареждане на съда и да компенсира вреди, претърпени от Yahoo и съдебните разноски. През 2007 г. Qihoo загуби подобен процес с Baidu. От 2004 г. насам компанията на Джоу се е изправяла в седем съдебни битки срещу Baidu.

Критиците обаче смятат, че Джоу и днес прилага подобни трикове при продукти на компанията му. Те привличали потребителите към основния сайт на Qihoo, където компанията продава рекламно пространство и налага такси за насочване на потока на посетителите към други сайтове. Едното няма нищо общо с другото, защитава се Qihoo.

Новите потребители ще помогнат за усъвършенстване на продуктите и подобряване на резултатите от търсенето, каза Джоу, който през 2004 г. продаде своята търсачка, наречена 3721 за 120 милиона долара на Yahoo. Той иска да постави на браузъра си функция, която дава на потребителя възможност да означи добрите резултати с опънат нагоре палец. А повдигнат среден пръст трябва да маркира лоши или опасни сайтове, казва той на шега. Продуктът ще бъде накичен с по-малко реклама, отколкото търсачката на Baidu.

"Джоу знае, какво се крие зад търсенето в интернет. И докато е в бизнеса, всяка фирма в досег с него трябва да го счита за сериозен играч. Той все още е далеч от момента, в който може да се конкурира сериозно с Baidu. Но това не означава, че винаги да остане толкова далече“, казва маркетинг стратегът Улф. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още