IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо акциите на Microsoft са по-добрата инвестиция

След срива на акциите на Apple инвеститорите се чудят дали е дошло времето за напускане на вложението

09:03 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо акциите на Microsoft са по-добрата инвестиция

Връзката на света на десктопите и таблетите 

Сега Microsoft вкарва своите Office продукти - Word, Excel, PowerPoint и други - на новия пазар на сензорно навигираните таблети. Microsoft наскоро пусна операционната система Windows RT, която получи добри отзиви. По-важното е, че новата операционна система на Microsoft Windows 8 е ново поколение за таблети с изцяло нов дизайн за сензорни екрани. Първите устройства от Samsung, Toshiba и други скоро ще бъдат на пазара.

Windows 8 позволява на тези леки компютри да ползват Office и Outlook, както и бизнес софтуера, който е написан за настолни машини. Това прави таблетите надеждна замяна на лаптопите за корпоративна употреба. Те позволяват на потребителите, използвайки мощен софтуер да работят по електронни таблици и презентации - мощно предимство пред съществуващите конкурентни таблети като iPad, който работи на операционна система с по-малко възможности.

Новата операционна система означава, че тези таблети като целева група имат огромна база от потребители: всеки, който има компютър с Windows у дома или на работното си място. Около 90 на сто от компютрите в света използват Windows.

Apple все още продължава да води. iPad остава доминиращият таблет в света, а пуснатият на пазара през септември iPhone 5 се очертава като истински успех. Марката на компанията остава уникална и се свързва с обещание за високо качество.

Слабото място на Apple

Въпреки това Apple е изключително зависим от тези два продукта, които през последното тримесечие, заедно съставляват 69 на сто от приходите от продажби. Компанията за изследване на финансовите пазари Trefis смята, че iPhone и iPad ще са отговорни през тази година за около 80% от брутната печалба на концерна. Анализаторите на Trefis смятат, че половината от цената на акциите на Apple отразява очакванията за бъдещите печалби от iPhone.

Силата на Apple са високите маржове на печалба: Trefis оценява, че брутният марж на iPhone в момента е около 45%. И все пак нито iPhone, нито iPad не са толкова революционни, колкото бяха някога. Смартфоните със сензорни екрани вече са ежедневие, а таблетите наводнят пазара. Goldman Sachs изчислява, че през тази година ще бъдат продадени 117 милиона таблети и предвижда увеличение от 44 на сто за следващата година.

При такива обстоятелства компаниите обикновено се опитват да се конкурират по цена. Така се оказва, че маржове на Apple не може да бъдат вечно имунизирани. Подобни притеснения имат влияние и върху акциите на концерна. Цената на акциите се срина през последните седмици от най-високата точка - 705 долара до по-малко от 530 долара. Причините за това са страхът от увеличаване на конкуренцията, забавянето на икономическия растеж и възможното увеличение на данъка върху капиталовите печалби в САЩ по-късно тази година.

Изгодни оценки за двете компании

Apple има пазарна стойност от 485 млрд. долара - повече от всяка друга компания в света. Това на пръв поглед изглежда огромна сума. Apple също така притежава резерви от 90 млрд. долара в брой, инвестиции и ликвидни активи като материални запаси. Така реалната оценка на стойността на компанията се намалява до 395 млрд. долара. Това е само около девет пъти от очакваната нетна печалба в размер на 43 млрд. долара, които фирмата за проучвания Stifel Nicolaus & Co прогнозира за следващите четири тримесечия.

Според FactSet сравнимата стойност за съотношението цена на акция - печалба на общия пазар е 15 пъти. Microsoft обаче е дори по-изгодна. Акциите на компанията струват по 26 долара. По този начин общата пазарна капитализация е 220 милиарда долара, или нетно 180 млрд. долара, ако се отстранят ликвидните активи и пасиви. Акцията постига дивидентна доходност от 3,3% годишно. Средната стойност за индекса S&P 500 е 2,4%, а за Apple - 2%.

Изводът - инвеститорите следва да обмислят дали да включат не само Apple в портфейлите си. Бавният, но стабилен Microsoft може да бъде не лош избор, пише в заключение WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още