IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony в трансформация

Акциите на японския концерн спаднаха до 32-годишно дъно, а следващата година ще е решаваща за бъдещето

09:33 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще повярват ли инвеститорите отново на Sony? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще повярват ли инвеститорите отново на Sony? Снимка: Ройтерс

Тези стъпки илюстрират новата подредба в портфолиото на Sony, която ще се концентрира все по-малко в телевизионния бизнес, носещ загуба от осем години насам. Вместо това фокусът се измества към по-обещаващи сектори, като смартфони, видеоигри и медицински устройства, пише още Wall Street Journal.

Изтичащата през март финансова година ще премине под знака на смаляването. След разпадането на смесеното дружество за мобилни телефони с шведската компания Ericsson през февруари, Sony обяви, че ще съкрати 15% от работните места и ще премести централите на всички свои дъщерни дружества в Токио.

В началото на месеца Sony понижи и прогнозите си за продажбите на LCD телевизори с 1 млн. до 14,5 млн. броя. В съответствие с новата си философия компанията вече няма да гони по-висок пазарен дял за сметка на печалбата. Целта за следващата година е бизнесът с телевизори най-сетне да премине на „зелена територия“.

„През тази година разчистват всичко, което може да бъде разчистено“, казва анализаторът Нобуо Курахаши от Mizuho Investors Securities. „Но решаваща за компанията ще е следващата година“.

При това много неща ще зависят от бизнеса с мобилни телефони, който през следващата фискална година за първи път ще е напълно единствено под ръководството на Sony. Смартфоните, които ще се появят на пазара през 2013 г., вероятно ще имат интегрирана технология за потребителска електроника от Sony. В едно скорошно проучване анализаторът на Barclays Юджи Фухимори пише, че инвеститорите трябва да внимават особено за това, дали в сектора на мобилните телефони следващата година ще се отчете добра печалба.

Също толкова важен ще е и наследникът на игровата конзола Play Station 3. Предшественикът й Play Station 2 доминираше в света на игрите и гарантираше силни печалби. PS3 попадна в затруднения скоро след старта си и в продължение на четири години трупаше загуби, преди Хирай, който ръководеше отдела по това време, отново да го изведе на печалба.

Разликата е, че сега Хирай трябва да постигне обрата много по-бързо. „Sony винаги ни казваше, че следващата година е от изключително значение и винаги тази година беше отлагана поради някаква причина отново", казва анализаторът Курахаши. „Но ние чакахме толкова дълго, затова по-скоро очакваме вече да видим резултатите, преди отново да започнем да таим надежди“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още