IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До кога ще падат акциите на Apple?

Въпреки моментната слабост, анализаторите не се съмняват в дългосрочния успех на компанията

09:34 | 10.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	iPhone 5 и iPad mini ще помогнат за възстановяването на акциите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

iPhone 5 и iPad mini ще помогнат за възстановяването на акциите. Снимка: Ройтерс

Всичко това ще се отрази на данните за продажбите на Apple в краткосрочен план. Амит Дарянани, анализатор в RBC Capital, ревизира в края на миналата седмица прогнозата си за продажбите на новия флагман на Apple. За трите месеца до края на септември той оттегли прогнозата си. Защото "проблемите заради ограниченията във веригата за доставки, които възпрепятстват продажбите на iPhone са все по-обхватни“.

Дарянани очаква, че през последното тримесечие могат да бъдат продадени 49 млн. устройства. Преди това той бе представил прогноза за 57 млн. броя. 

Но нито Дарянани, нито пък анализаторът на R.W. Bair Пауър се съмняват в историята на успеха на Apple. И двамата препоръчват акциите на концерна с рейтинг „Outperformer" и целева цена от 750 долара.

Периодът на суша за инвеститорите все пак може да продължи още известно време, казва Марк Нютън, старши технически анализатор в Greywolf Equity Partners. Той е идентифицирал негативни сигнал за това, че акциите ще паднат още преди новия отскок.

"Този спад в цената в краткосрочен план със сигурност не е конструктивен“, пише Нютон в имейл до свои клиенти. „Въпреки това, добавя той, засега е замъглена само краткосрочната картина. В дългосрочен план тя е все още до голяма степен непокътната".

Въпреки своя краткосрочен скептицизъм Нютон нарича сегашния спад „само малка вълна“. Той предполага, че акциите на Apple ще се възстановят до границата от 700 долара, а след това ще продължат да растат през следващите четири до шест месеца до 740 - 765 долара. "Трябва да се възползваме от слабостта на акциите“, съветва той.

Последният неуспех не е първият значим спад за акциите на Apple през тази година. През април акциите се сринаха с повече от десет процента, защото се появиха притеснения, че растежът на продажбите на iPhone и iPad може да попадне в застой. Но през лятото книжата се възстановиха бързо благодарение на очакване на новия iPhone.

За повторението на този сценарий освен iPhone 5 сега може да послужи и мини версията на iPad, за която се говори, че скоро ще се появи на пазара. Докато Apple запазва все още мълчание по темата, слуховете твърдят, че поканите за представянето на малките таблети ще бъдат изпратени през следващата седмица. В Азия, според доставчици на компоненти, вече е започнало и производството. Apple е дал мандат да се произведат повече от 10 млн. iPad Mini.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Преди писах, че акциите ще стигнат 700 долара и след това ще падат. Хората така и разбраха, че отдавна вече не предлагат нищо уникално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Е, то това да се изкарва, че няма достатъчно ябълки по магазините и хората се редят на опашки за тях е базов темел в рекламната стратегия на Епъл. За всеки нов модел се наемат армии от безработни статисти, които уж чакат от предния ден пред магазина, че да си купят новата ябълка. Ама някои хора се хващат на тия лакърдии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Не забравяйте, моля, че статията е от Wall Street Journal. Едва ли можем да подлагаме на съмнение подбудите на колегите... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Абе с издънките по последния АйАлабала доста се изложиха. Ама то няма какво да се очаква друго. Вече е доста по ефтин от предшествениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Аха добре започва статията и после една камара с тъпотии, нямало достатъчно предлагане, ей то голямо лъжене голяма работа, но те хората са казали "На лъжата краката са къси" Предполагам никой няма акции на изгнилата ябълка от тука четящите, но ако има да си продава акциите след нова година ще са поне с още 20 % надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още