IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До кога ще падат акциите на Apple?

Въпреки моментната слабост, анализаторите не се съмняват в дългосрочния успех на компанията

09:34 | 10.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	iPhone 5 и iPad mini ще помогнат за възстановяването на акциите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

iPhone 5 и iPad mini ще помогнат за възстановяването на акциите. Снимка: Ройтерс

Не, графиката за акциите не лъже - Apple потегли надолу. В понеделник акциите на производителя на iPhone и iPad се свиха на американската технологична борса Nasdaq с още два процента – и то при по-високи обеми на търговия от обичайното. Това е продължение на ценовата пързалка, която започна в средата на септември с публикуването на разочароващите данни за продажбите за iPhone 5, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През първите три дни след старта на продажбите на iPhone 5 Apple успя да продаде повече от пет милиона броя. Въпреки това много анализатори очакваха значително по-високи продажби. Техните скептични коментари предизвикаха слаба разпродажба на акции. Като цяло цената загуби повече от десет процента, откакто през септември достигна върха от 705,07 долара.

В понеделник акциите на Apple приключиха търговията със спад от 2,2 на сто, във вторник паднаха с още 0,36%, като най-ниската стойност, на която се търгуваха книжата, бе 623,55 долара, но все пак последва повишение до 635,85 долара.

Инвеститорите са притеснени преди всичко от слабото предлагане на новия iPhone. А съобщенията от този уикенд за подновяване на размириците във фабриките на Foxconn Technologies в Китай, където се произвежда устройството, подхраниха тези опасения.

Уилям Пауър, анализатор в R.W. Bair, наскоро е разговарял с продавачите в магазините на Apple, и на операторите AT&T, Verizon Communications и Sprint Nextel за iPhone 5. Той е установил, че както в собствените магазини на Apple, така и при мобилните оператори, има широк недостиг на устройството.

"Има разкази за клиенти, които сутрин отиват до магазина и купуват iPhone, но в магазините на Apple, в които се обадихме, ни казаха, че импулсните купувачите нямат никакъв шанс за iPhone 5 - независимо от местоположението и времето през деня ", казва Пауър. В най-добрия случай в слабо населените райони от време на време се случва магазин, който да има iPhone 5 в наличност.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Преди писах, че акциите ще стигнат 700 долара и след това ще падат. Хората така и разбраха, че отдавна вече не предлагат нищо уникално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Е, то това да се изкарва, че няма достатъчно ябълки по магазините и хората се редят на опашки за тях е базов темел в рекламната стратегия на Епъл. За всеки нов модел се наемат армии от безработни статисти, които уж чакат от предния ден пред магазина, че да си купят новата ябълка. Ама някои хора се хващат на тия лакърдии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Не забравяйте, моля, че статията е от Wall Street Journal. Едва ли можем да подлагаме на съмнение подбудите на колегите... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Абе с издънките по последния АйАлабала доста се изложиха. Ама то няма какво да се очаква друго. Вече е доста по ефтин от предшествениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Аха добре започва статията и после една камара с тъпотии, нямало достатъчно предлагане, ей то голямо лъжене голяма работа, но те хората са казали "На лъжата краката са къси" Предполагам никой няма акции на изгнилата ябълка от тука четящите, но ако има да си продава акциите след нова година ще са поне с още 20 % надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още