IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиримата интернет шерифи, които цензурират света

Как Apple, Facebook, Amazon и Google налагат на световната мрежа своите закони

09:00 | 05.09.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple, Facebook, Amazon и Google ни показват често как да виждаме интернет света.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

Apple, Facebook, Amazon и Google ни показват често как да виждаме интернет света. Снимка: Getty Images News

Докато членовете на поколението от 68-ма все пак се бунтуваха и се изправяха срещу властта на корпорациите и държавите, съпротивата на интернет общността отминава за няколко дни, като тази, насочена към подслушването на Facebook. Колкото по-силен и радикален е даден колективен онлайн изблик, толкова по-бързо той стихва. На по-голямата част от цифровите туземци им минава бързо и нещата отново се успокояват.  "Хората искат следващото нещо", отсече директорът на Apple Тим Кук преди няколко дни. Дали в това изказване има нещо повече, отколкото само изявление за перспективите пред продажбите? Хората наистина просто искат следващото нещо? И нищо повече?

Google & Сие. се показват като морално напрегнати библиотекари 

Разбира се, има ги и защитниците на гражданските права - Electronic Frontier Foundation, политическата дискусионна платформа netzpolitik.org, хакерите от Chaos Computer Club и защитниците на данни от FoeBuD. Те всички се борят за свобода и прозрачност. Но явно са изключение.

Дигиталните дами и господа, които се възползват от безразсъдното свободно движение на потребителите и препредават данните им, остават затворени в себе си. Неправителствената организация "Прозрачност без граници" ги класира на дъното сред 105-те най-големи публично търгувани дружества в света, когато става дума за откритост и съпричастност в борбата срещу корупцията. Apple заема 91-о място, 95-о място е за Google, Amazon е на 99-о място непосредствено след енергийната компания "Газпром". Facebook не бе на борсата, когато списъкът бе създаден.

Впечатлението, че са конспиративни организации, се подхранва от самите тях. В края на краищата Google отговаря на редица въпроси, особено по отношение на алгоритъма за търсене. Apple обаче отказа да отговаря на въпросите на журналистите. Amazon е пожелала да отговори на конкретно избрани въпроси, но не го прави. А Facebook отказва да коментира официално темата.

Жалко, че се получава така. Хората трябва да преосмислят нещата. Преди около 2000 години Александрийската библиотека е съдържала цялото познание на древния свят. Пергаменти, папируси, глинени плочки - в египетския пристанищен град са съхранявани повече такива свидетелства от всяко едно друго място в древния свят, а по онова време много малко хора са имали достъп до наличното там знание.

Google & Сие преди десетина години осигуриха на по-голямата част от човечеството в света достъп до познанието. Човек има нужда само от един компютър, за да се разходи в голяма дигитална библиотека, да се загуби, да се възхити на информацията, на гениите, на всички тези творби. Година след годинаGoogle & Сие строят крило след крило в библиотеката на света. Но междувременно строителите се превръщат във все по-морално напрегнати библиотекари, които си пазят ревниво рафтовете от онези, които биха искали да ги поразгледат.

Apple го прави най-очевидно. Концернът понякога тайно заменя музиката на някои свои потребители: ако в текстовете на песните се съдържат предполагаемо обидни думи като „шибаняк“, то те може да бъдат заменени с версии на същата песен, в която не се появяват такива пасажи.

Голи женски гърди не могат да се появят и на екрана на телефоните на Apple, дори и под формата на картина. В конкретния случай програмата за мобилни телефони показва просто гол портрет на немския експресионист Макс Бекман и рекламира по този начин изложбата „Жени“ в Пинакотеката в Мюнхен.

Какво съдържание филтрира Apple, и какво - не? И защо? Франц Кафка описва в своя „Процес“ как един човек се опитва да се справи със система на произволни и самостоятелно позоваващи се правила. В случая на Apple става дума за милиони хора.

Качеството само по себе си не е критерий за компанията. App Store съдържа повече от половин милион малки програми, включително и доста ненужни неща.

В тази категория би могла да попадне и играта Phonestory, ако през есента на миналата година не бе предизвикала изхвърлянето от страна на Apple. В играта става дума за методите за производство на мобилни телефони. Така например играещите Phonestory трябва да охраняват работещи деца, които в мина в Африка копаят за редки суровини, вграждани в модерните смартфони. В друго ниво играчът трябва да хваща с помощта на платнище работници, които искат да се самоубият, скачайки от покрива на завода. Това вероятно е посланието, което е вбесило Apple. Защото компанията по онова време бе изложена на остри обвинения заради детския труд и самоубийствата на работници във фабрика в Китай - съвсем реални при това, припомня Die Zeit. 

В социалната мрежа Facebook въпросът има продължение: Концернът дори следи разговорите на своите производители, както съобщава агенция Ройтерс. При това компанията уж има благородни намерения - Facebook искала да попречи на възрастните да се промъкнат до непълнолетни със сексуални мотиви. Но дали това оправдава профилактичния механичен мониторинг на всички потребители?

Facebook не пожелава да коментира въпроса официално.

Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
somesuns
преди 11 години
Мерси за инфото за 2та сайта, винаги е полезно да се знае още едно място от "Свободната Мрежа".Аз препоръчвам използването на различни търсачки и най-вече DuckDuckGo, която е търсачката на утрешния ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolalala
преди 11 години
Странно, че в статията не се споменават свободните места в Интернет. Примерно 4chan или anonplus. Статията не е особено обективна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Да, преводна от Die Zeit е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Статията е преводна от Die Zeit, така ли?А що се отнася до свободата и несвободата - тема, която има безброй гледни точки и безброй аспекти. Опитайте да търсите в Китай (през китайско прокси) нещо "по-различно", да видите за каква свобода си говорим. И обратното - опитайте в Норвегия да го направите. Със същото нещо, което сте пробвали в Китай. Ще бъдете безкрайно учудени. За едни свободата е да си извън затвора. За други свободата е да си В затвора. Зависи от гледната точка.Засега сме добре, смятам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Очаквам с нетърпение денят, когато интернет-гигантите ще публикуват информацията за своите спонсори със суми и дати. Всички спонсори ! До тогава нямат каквото и да било право да искат от мен вярна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
meto76
преди 11 години
Свободата в интернет е неограничена.Никой не насилва никого да ползва Apple, Facebook, Amazon и Google,който иска може да ползва други сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още