IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И видео игрите поемат към "облака"

Технологията обаче трябва да преодолее някои технически и финансови препятствия, преди да стане сериозна алтернатива на традиционните устройства

09:41 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компании като OnLive и Gaikai изместват натоварването на дейността на конзолите на свои сървъри. Центровете за данни струват пространство и електричество, те трябва да се охлаждат и се нуждаят от бърза връзка към интернет. Освен това, съобщават представители на индустрията, сървърите се нуждаят от по-сложни графични чипове.

Става дума и за чисто физически закони: картини, които са генерирани в отдалечен център за данни, обикновено се появяват по-късно в конзолата на потребителя, обясняват представители на индустрията. Забавянето след като потребителят натисне даден бутон, също е по-дълго от това при традиционния персонален компютър или конзола.

„На 100% е вярно, че това е проблем, но 100% е вярно също така, че той може да бъде решен", каза Стив Пърлман, главен изпълнителен директор на OnLive. По време на тестове компанията е успяла да докаже по-бързо време на реакция на софтуера, отколкото при традиционните конзоли. "Ние знаем как можем да намалим това значително."

Пърлман казва, че OnLive е намалила значително своите разходи, след като е купила сървъри за визуално по-сложни задачи. Компанията е получила финансова подкрепа от HTC, Juniper Networks и Warner Bros.

Също толкова оптимистично се изказват и от Nvidia. Фирмата произвежда графични чипове за видео игри. Нейното най-ново семейство чипове, което е известно под името Kepler, може според компанията да генерира почти толкова бързо изображения и да ги изпраща на екрана на потребителя, както всяка традиционна конзола.

Тази „GeForce GRID" технология бе приета наскоро и от Gaikai и дава възможност за просвирване на няколко игри от един и същи сървър. Това намалява големината и разходите за управление на центровете за данни.

„Техническите проблеми ще бъдат преодолени през следващите няколко години“, казва Тони Тамаси от Nvidia.

Освен потенциалното въздействие върху продажбите на хардуер, Cloud Gaming поставя и някои нови въпроси за самите производители на игри. Те трябва да се замислят как и при какви условия да „заемат“ своите заглавия на тази технология и как тя да не навреди на продажбите на конвенционалния софтуер.

OnLive например предлага за месечен абонамент от 9,99 долара неограничен достъп до над 200 по-стари игри, но за по-новите заглавия цената скача.

Неограничен достъп за играта „Saints Row: The Third", която е на осем месеца, струва 49,99 долара, колкото струва и играта в онлайн магазина на производителя. Потребителите обаче може да платят и само 6,99 долара, за да имат тридневен достъп до заглавието.

Хилеман смята, че цените и други проблеми с облачните услуги засега предотвратяват изместването на традиционните игри от тях. Но Cloud Gaming давала възможност за достигане до нови клиенти и нови ценови модели.

Тази гъвкавост е също толкова важна и за компанията Two Interactive Software, която предлага някои от своите игри в OnLive. Също така е изкушаващо, че пиратството по-трудно може да бъде прилагано чрез облака, казва главният изпълнителен директор Карл Златоф. „Ние сме готови да си сътрудничим с всеки, който е сериозен, и предлага една добра платформа с правилно финансиране“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още